Scroll Top

Koliko investirate v razvoj in dobrobit svojih zaposlenih

Ljudje smo kot vino. S pravilno nego in kultivacijo lahko postanemo vse boljši in boljši.

Zato se splača investirati v razvoj zaposlenih. Eden od glavnih razlogov zakaj ljudje zapustijo službo, je pomanjkanje možnosti razvoja in izobraževanja; (na prvem je boljša plača). Delodajalci pogosto preveč cenijo plačo in ostale koristi, ki jih ponujajo, podcenjujejo pa pomen razvoj ljudi.

Tudi Gallupovih 12 vprašanj o zavzetosti, pokaže, kako pomembno je to področje. Tri vprašanja se lotevajo te teme in sicer: šesto vprašanje: »Ali kdo pri vas načrtno skrbi za vas in spodbuja vaš razvoj?« Kot tudi enajsto: »Ali se je v zadnjih 6 mesecih kdo pogovarjal o vašem napredku?« In potem še dvanajsto vprašanje: »Ali ste imeli tekom zadnjega leta priložnosti za učenje in razvoj?«

 Vseživljenjsko učenje

Eno najpomembnejših spoznanj nevroznanosti je rast novih možganskih celic in sposobnost učenja tudi v poznih letih življenja. Še do nedavnega je veljajo, da možganske celice samo umirajo in da kognitivne sposobnosti z leti pešajo. Sedanje raziskave kažejo, da nove celice rastejo kot posledica fizične aktivnosti in kognitivnega treninga in to še posebej v delih možganov, ki so odgovorni za spomin, učenje in čustva.

Pomembna ugotovitev je, da celice, ki jih na novo ustvarimo, niso obstojne same po sebi, ampak le, če jih angažiramo. To pomeni, da jih moramo zaposliti z novimi in novimi mentalnimi izzivi. Delo, ki vsebuje pravo mero izzivov in pametnih ciljev (preberite: jasna pričakovanja gradijo zaupanje) prispeva k temu, da se te nove celice obdržijo. Pri možganih tako kot pri ostalih delih telesa velja, da neuporaba povzroča izgubo. To pomeni stalen trening in zavzetost. Če je vaše delo sedeče, dolgočasno in ste kronično pod stresom, potem bodo vaši možgani začeli atrofirati. Zato priporočamo primerno zahtevno delo in po možnosti še v stoje.

Usposabljanje ali zamenjava sodelavca

Če samo pomislite, koliko vas stane zamenjava sodelavca (preberite: koliko vas stane zamenjava sodelavca) bi hitro ugotovili, da je ceneje poskrbeti za razvoj in nove priložnosti, kot iskati zamenjavo. Če strnem v enem stavku, zamenjava sodelavca je draga. Tega se zavedajo tudi pri Googlu. Če je oseba prišla skozi njihov zelo strog postopek selekcije in ni uspešna, jo najprej trenirajo; seveda ne samo te osebe ampak tudi vse ostale zaposlene. Tako gre pri njih skozi usposabljanje vsako leto preko 100.000 zaposlenih. Zaposleni, ki so deležni treningov in usposabljanj tudi statistično značilno manj verjetno zapustijo podjetje.

Predvsem za generaciji Y in Z je prav osebni razvoj ključni dejavnik pri iskanju zaposlitve. Najbolj uspešna svetovna podjetja vlagajo v povprečju 49 ur treninga na zaposlenega; vir Deloitte. Koliko investirate vi? Kakšna je vaša strategija za razvoj zaposlenih?

Celostna obravnava

Številna podjetja se tako namesto za letne razvojne pogovore odloča za celostne razvojne pogovore. Kaj to pomeni? Gre za celostno obravnavo na vseh področjih življenja: fizičnem, čustvenem, mentalnem ter duhovnem. Ne samo na to ali je delovna uspešnost zadovoljiva in ali dosegate cilje, ki so vam jih postavili. Pogovor o teh dveh temah mora potekati ločeno in ne samo enkrat na leto, ampak verjetno vsaj enkrat na mesec ali še bolj pogosto.

Podjetja, ki investirajo v kvaliteto življenja svojih zaposlenih lahko pričakujejo večje vračanje energije, časa in zavzetosti s strani svojih zaposlenih. Celostni razvojni pogovor kot ga predstavi dr. Paul Zak, temelji na treh vprašanjih:

  1. Ali rastete osebno?
  2. Ali se razvijate profesionalno?
  3. Ali se razvijate duhovno? (To vprašanje vključuje mentalno in duhovno dimenzijo naše osebnosti)

Če eno od teh področij ni ustrezno razvito, potem bo oseba imela slabše rezultate in slabšo delovno uspešnost.

Bumerang zaposleni

Si upate postaviti provokativno vprašanje: »Ali ti dovolj pomagam dobiti naslednjo zaposlitev?« Naslednja zaposlitev je lahko znotraj vašega podjetja ali tudi zunaj. Uspešna podjetja se obnašajo kot najboljši nogometni klubi, ki posojajo igralce drugim klubom. Ali torej pomagate vašim zaposlenim rasti in ali jim seveda temu primerno daste tudi izzive v vašem podjetju? Če izzivov ni in se pričnejo dolgočasiti, je bolje, da gredo drugam. Google ostaja v stikih s svojimi bivšimi zaposlenimi in pogosto jih tudi vzame nazaj. To so t.i. bumerang zaposleni. Drugod so dobili nove izkušnje in dodaten trening in tako novo znanje, veščine in izkušnje dobijo zastonj.

Ali vzdržujete kontakte z vašimi bivšimi zaposlenimi ali greste narazen »na nož«? Vaši bivši zaposleni so lahko vir odličnih poslovnih priložnosti kot tudi možnost, da se vrnejo in prinesejo novo znanje in veščine za katerega niste nič plačali. Smiselno je torej ustanoviti alumni klub bivših zaposlenih.

Kaj pa zasebno življenje?

Ali je vaša družina srečna? Kako delo in urnik vpliva na vaše družinsko življenje? Če so srečni zakonec in otroci, ki dobro delajo v šoli, potem bo lahko sodelavec svojo najboljšo čustveno, mentalno in duhovno energijo vlagal v delo. Sicer bo nekaj energije vezane doma. Razmišljanje, da situacija doma ne vpliva na situacijo v službi in obratno, je popolnoma zgrešeno. Imamo eno življenje, ki ga moramo živeti celostno sicer nekje poči. Ste mogoče opazili, da nisem uporabil besedo uravnoteženo?

Sem namreč proti ravnotežju delo in družina (work life balance), čeprav je to ključno. Seveda je, vendar ne tako kot ga večina razume in razlaga. Uravnoteženo življenje je povprečno življenje. Če želite povprečno življenje, potem je to lahko dober cilj. V kolikor pa želite iz življenja nekaj več, potem boste morali uravnotežati delo in družino. Seveda so poleg tega lahko še druga za vas pomembna odročja, ki jih je potrebno uravnotežati; v nadaljevanju se bom osredotočil samo na delo in družino.

Uravnotežite delo in družino

Kaj to pomeni? Pomeni, če želite biti vrhunski pri delu, boste verjetno nekje morali vzeti čas in energijo; kje, če ne doma. Torej bo družina »trpela«. Če ne boste poskrbeli za uravnotežanje, (nisem rekel ravnotežje), se vam lahko sesuje. Tega si verjetno ne želite. Pomeni, da boste morali vlagati toliko energije v družino, da vam družine ne vrže iz ravnotežja. Morali boste balansirati ravno prav in to vsekakor v določenem obdobju ne bo ravnotežje (50:50). Seveda velja tudi obratno. Torej, če želite biti vrhunski starš, potem bo verjetno trpelo delo, prijatelji in še kaj druega. To pa ne pomeni, da drugih področij ne morete imeti zadovoljivo rešenih.

Kaj pa vaša duhovna energija?

Ali se razvijate kot oseba? Kaj so vaše strasti, hobiji, interesi izven dela in družine? Kako prispevate k temu, da bi bil ta svet boljši? Celostna obravnava pomeni, da nagovorite tudi ta področja.

Poskrbite za fizično energijo in zdravje sodelavcev

Vse več podjetij se zaveda pomena fizičnega zdravja in energije svojih zaposlenih. Zato organizirajo treninge tudi na tem nivoju. Pojavljajo se različni welness programi z namenom skrbi za zdravje in dobro počutje; tu je tudi naša država naredila prave korake s projektom Promocija zdravja na delovnem mestu. Še posebej pomembno področje je spanje. Premalo spanja stane ameriško gospodarstvo 63 mrd dolarjev na leto. Tako so podjetja kot Google, Proctor and Gamble, HubSpot, Zappos že vpeljala sobo za spanje, kjer si zaposleni lahko privoščijo krepčilni spanec ali power nap. Več o krepčilnem spancu in kako ga prakticirati. Že 10-minutni krepčilni spanec lahko dramatično izboljša vaše razpoloženje, energijo in kognitivne sposobnosti.

Redno si vzemite odmore in tudi izkoristite ves dopust, ki vam pripada. Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki si vzamejo krajši odmor vsakih 90 minut kar za 28% boljšo osredotočenost kot tisti, ki ne. Več o osciliranju in zdravih odmorih si preberite tukaj.

Vzajemno učenje

Druga podjetja se poslužujejo učenja sodelavcev. Pri tem ni nujno da gre za tehnične ali z delom povezane veščine, lahko gre za učenje plesa, vaje raztezanja ali kuhanje. To, da sodelavci učijo drug drugega, jih poveže in dviguje medsebojno zaupanje. Zaupanje dviguje produktivnost, pospešuje ukrepanje in zmanjšuje stroške.

Ideje v pregledu:

  • Nadomestite letni razgovor s celostnim pogovorom
  • Organizirajte in/ali ponudite subvencionirano dodatno izobraževanje in usposabljanje.
  • Poskrbite za zdravje vaših zaposlenih in merite vračilo vložka: subvencionirajte fitnes, wellnes programe
  • Ustanovite alumni klub zaposlenih
  • Poskrbite za osciliranje in vpeljite krepčilni spanec
  • Vzpostavite program vzajemnega izobraževanja – sodelavec uči sodelavca in to ne samo poslovne veščine
  • Najemite ali usposobite notranjega coacha, mentorja

V glavnem velja, da najboljša podjetja tudi največ usposabljajo svoje zaposlene; kot smo videli ne samo na poslovnem področju ampak celostno. Nenazadnje imamo eno življenje in če imamo posamezna področja ustrezno urejena, smo bolj produktivni. Kdo dobi najboljši čas in najboljšo energijo, pa vemo. Kdaj hodite v službo?

Prihodnjič o pomenu radikalno odprte in transparentne komunikacije ter o priznavanju naše ranljivosti. Se znate na delovnem mestu in/ali doma pogovarjati o dvomih, strahovih in ranljivosti? Za neučakane priporočam knjigo Principles.

Dodaj komentar

Podobni članki