Scroll Top

Šest načinov, da profitirate od letošnjega dopusta

Izkoristite dopust

Poletje je tukaj in čeprav se zdi čudno je morda ravno zdaj pravi čas za povečanje vrednosti vašega podjetja. Najboljša podjetja so tista, ki lahko preživijo brez lastnika. V primeru, da bi želeli prodati svoje podjetje, bo potencialni kupec pripravljen plačati najvišjo ceno za podjetje, ki se preživi samostojno in bo zahteval velik popust za tisto podjetje, ki je odvisno od lastnika.

HolidayDodajte vsaj en dan

Letošnje poletje si morda vzemite nekoliko daljši dopust, umaknite se iz podjetja in opazujte, kako stvari tečejo, če vas ni blizu. Verjetno bo kakšna stvar vseeno šla narobe, vendar te napake uporabite kot sredstvo, da omogočite podjetju, da deluje bolj neodvisno od vas – s čimer podjetju zvišate vrednost, sebi pa pridobite zasluženo svobodo.

Tukaj je načrt v šestih korakih, da profitirate od letošnjega dopusta:

1.     Korak: načrtujte dopust in dodajte en dan

Ne glede na to, kateri dan ste se nameravali vrniti z dopusta, povejte svojim zaposlenim, da se vračate dan kasneje. Ta dan si vzemite samo zato, da v miru ocenite, kaj je šlo narobe med vašo odsotnostjo.

2.     Korak: zapomnite si napake

Ko se vrnete, si napravite spisek stvari, ki so šle narobe in jih kategorizirajte v tri skupine:

  • Napake, pri katerih obstaja napačen ali pravilen odgovor;
  • Ozka grla: projekti, kjer so nastale težave, ker vas ni bilo blizu, da bi dali povratno informacijo;
  • Zaustavljeni projekti: pobude, ki so potonile v pozabo medtem ko vas ni bilo, ker ste bili vi tisti, ki naj bi jih vodili.

3.     Korak: popravite napake

Prva in najbolj enostavna stvar, ki jo naredite najprej, je, da popravite napake, kjer so nastale. Običajno so napake bolj posledica pomanjkanja znanja kot pa čiste brezbrižnosti. Pravilni odgovor je vam morda kristalno jasen, vašim zaposlenim pa ne. Za naslednjič zapišite nekaj pravil, ki jih bodo zaposleni lahko prebrali, če spet pride do podobne situacije. Poskrbite, da so vaša navodila jasna in jih posredujte vašemu celotnemu timu.

Going through valuable corporate research4.     Korak: sprostite ozka grla

Če vas običajno vprašajo za mnenje glede projektov, bo dejstvo, da vas ni v službi, gotovo predstavljajo ozko grlo. Poskrbite, da vaši zaposleni točno vedo, pri katerih stvareh potrebujejo vašo besedo in pri katerih ne. Nekateri zaposleni napačno sklepajo, da morate imeti besedo pri vseh odločitvah. Pojasnite jim, kdaj želite, da ukrepajo samostojno in kdaj morajo počakati še na vaše mnenje.

5.     Korak: ponovno delegirajte projekte, ki so se ustavili

Najtežje je napraviti podjetje manj odvisno od vas zaradi projektov, ki se ustavijo, kadar vas ni v službi. Najprej se vprašajte, če ste sploh prava oseba za vodenje določenega projekta. Kot lastniku podjetja projekti pogosto padejo na vaša ramena, že samo zaradi dejstva, da ste lastnik, ne pa zato, ker ste prava oseba, da te projekte vodite. Kategorizirajte vaše zaustavljene projekte v dve skupini: a) strateški projekti, ki jih morate voditi vi in b) ne strateški projekti, ki jih vodite zato, ker ste lastnik podjetja. Držite se strateških projektov, vendar delegirajte ne strateške projekte nekomu iz tima, ki jih je sposoben bolje voditi.

6.     Korak: zaposlenim omogočite, da lahko sprejemajo odločitve do določenega zneska brez vaše odobritve

Ekstremni primer tega predstavlja luksuzna hotelska veriga Ritz Carlton, kjer dobijo zaposleni, ki so v stiku s strankami, pooblastilo, da lahko ukrepajo brez odobritve vodje – do 2.000 dolarjev na gosta. To je velik znesek in jasno sporočilo: zaposleni, ki so v neposrednem stiku z gosti, morajo ukrepati takoj, osrečiti stranko, potem pa postavljati vprašanja šefu. Mogoče ne boste šli v take ekstreme. Zavedati se morate, da večina vaših zaposlenih ve, kako narediti nalogo ali osrečiti stranko, vendar jim lahko manjka samozavesti, da bi ukrepali. Če jim daste nekaj avtoritete pri razpolaganju z denarjem, s tem pokažete, da jim zaupate. Večina od njih tega zaupanja ne bo izrabila, posledično pa bodo naloge hitreje urejene. Poleg tega ste opolnomočili vaš tim, da naredi pravo stvar tudi ko vas ni blizu. Splača se poizkusiti. Razmislite.

Sonce vabi, tako da se čimprej odpravite na dopust. Če boste upoštevali opisanih šest korakov, boste morda poleg zagorele polti na koncu poletja imeli tudi podjetje, ki ima višjo vrednost. Želim vam obilo užitkov!

Dodaj komentar

Podobni članki