Scroll Top

Raztezne vaje v pisarni

Pozdravljeni!

Nadaljujem serijo člankov za povečanje angažiranosti in produktivnosti na delovnem mestu. Tokrat sem združil moči s prijateljem Juretom Šterbuclom, ki je vodja fitness programa pri našem projektu polne angažiranosti zaposlenih. Sam sem bil za model, Jure je pripravil opis vaj. Preberite in še bolj pomembno: začnite izvajati.

OdrocenjeOdročenje: udobno se usedite na rob stola ter vzravnajte hrbet. Dihajte počasi in s trebušno prepono – pri vdihu trebuh ven, pri izdihu noter. Roke odročite kot na fotografiji in počasi krožite v ramenih, pri tem pa naj roke ostajajo ves čas vzporedne s tlemi. Na ta način boste gibanje izvajali z lopaticami, ki po dlje časa trajajočem delu v sedečem položaju potrebujejo prekrvavitev. Zadostuje 10 ponovitev.

PredrocenjePredročenje: potem, ko ste razmigali lopatice, dovedli svežo kri polno kisika, je najbolje da jih rahlo raztegnete. Zavzemite položaj kot na fotografiji in potiskajte dlani stran od sebe, pri tem pa ohranite položaj trupa. Na ta način vam bodo lopatice potovale po rebrih, in sicer stran od hrbtenice. Za še bolj blagodejen učinek spustite glavo naprej, tako da bodo ušesa med rameni.  Vztrajajte 20 sekund.

ZarocenjeZaročenje: zavzemite položaj kot na fotografiji, da prekrvavite še sprednji del prsnega koša. S prekrižanimi prsti, ki udobno počivajo na naslonjalu, počasi vzravnajte trup, pri tem pa ne krčite komolcev. Položaj zadržite 20 sekund.

Prekrižane noge: po dolgem sedenju se zaradi pritiskov na žile Prekrizane nogeoslabi prekrvavitev spodnjega dela. Za dvig energije in s tem delovne učinkovitosti, zavzemite položaj kot na fotografiji. Prekrižajte noge kot na fotografiji in vztrajajte v položaju 20 sekund. Hrbet naj bo ves čas vzravnan. Zamenjajte nogi in ponovite na drugi strani. Za večji učinek se z vzravnanim hrbtom nagnite naprej. V kolikor v takem položaju poslušate sogovornika, bo vašo raztezno vajo dojel kot bolj dovzetno poslušanje J.

gleznji_upogibgleznji_izteg1Upogibanje in iztegovanje v gležnjih: z vzravnanim hrbtom se na stolu udobno namestite. Rahlo pokrčene noge v kolenih iztegnite predse in imitirajte naše najboljše gimnastičarje – napnite mečne mišice v t.i. špičke. Prste potiskajte od sebe, vztrajajte 5 sekund, nato pa jih dvignite proti kolenom, da napnete mišice na prednji strani goleni. Na ta način boste kri potisnili nazaj proti srcu, povečali prekrvavitev po celem telesu in s tem izboljšali počutje. Ponovite 5x.

Izkorak: vstanite, sprehodite se po pisarni, nato pa zavzemiteIzkorak položaj kot na fotografiji. Namen vaje je, da raztegnete upogibalke kolkov zadnje noge. V položaju vztrajajte 20 sekund, nato zamenjajte nogi.

Čestitamo! Uspešno ste preživeli 4 minute in na ta način 4x povečali svojo učinkovitost pri delu. V teh kratkih 240 sekundah ste izvedli 40 vdihov in izdihov. Z osredotočanjem na dihanje in svoje telo, ste tudi svoje misli vrnili v telo in na ta način občutili mir sedanjega trenutka. Četudi le za 4 minute, ste uspeli “pozabiti” na neodgovorjeno pošto, na dva težka telefonska pogovora, na kratko poročilo nadrejenemu in na včerajšnji prepir doma, ker ste zaradi pomembnega sestanka zamudili sinov nastop v glasbeni šoli. Strateško izvajanje teh vaj vsakih 90 minut vas bo vsakodnevno vračalo nazaj k vam, vas umirilo, vam dalo več energije in pomagalo veslati skozi brzice vsakdanjika.

Avtor teksta

Sterbucl_PB0689408Jure Šterbucl je kondicijski trener, profesor športne vzgoje. V Sloveniji deluje v ženskem rokometnem klubu Krim Mercator ter v KK Helios Domžale, v tujini pa od leta 2012 sodeluje z izraelskim olimpijskim komitejem kot kondicijski trener moških rokometnih reprezentanc ter od letošnjega poletja tudi južnokorejskih. V letih 2009-2012 je bil kondicijski trener rokometašev Velike Britanije, s katerimi je nastopil na OI v Londonu, 2012.

Kot občasni predavatelj in trener sodeluje s Fakulteto za šport in Združenjem rokometnih trenerjev Slovenije, v preteklosti pa je deloval kot kondicijski trener italijanske rokometne reprezentance in kot trener v rokometnih klubih Trimo Trebnje in Dol TKI Hrastnik.

V podjetju ProActa d.o.o. je odgovoren za program fitnesa in osebnega coachinga (Vodja coaching in fitnes programa), ki ga izvaja po načelih polne angažiranosti. Med drugim je izvajal treninge za podjetja kot so: Trimo Trebnje d.d., Orbico d.o.o.,  Merkur d.d., Actual IT d.o.o., Perutnina Ptuj d.d., Zavarovalnica Maribor d.d., Krašcommerce d.o.o., Wrigley Adria d.o.o., Armat d.o.o., itd.

Juretove demonstracije so enostavne, razumljive in pritegnejo udeležence. Zna jih navdušiti in prepričati, kako z manjšimi vložki časa dobijo vrhunske rezultate na področju fizične kondicije.

Jure je avtor inovativnega sistema za razvoj koordinacije footGRID Training Systems™. Kot predavatelj in trener je bil vabljen na nacionalne trenerske seminarje v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, v Italiji, v Švici, na Portugalskem, Finskem in Norveškem, v Veliki Britaniji in Izraelu ter v Južni Koreji.

 

Dodaj komentar

Podobni članki