Scroll Top

Moč mastermind skupine

Napoleon Hill je bil eden prvih, ki je v svoji knjigi Z idejo do bogastva (Think and Grow Rich) opisal, kakšno moč ima redno druženje s skupino ljudi, ki so v življenju nekaj dosegli. V njej je kot enega ključnih elementov uspeha predstavil koncept mastermind skupine. Definira jo kot skupino ljudi, ki sodelujejo med seboj, si pomagajo tako z znanjem in izkušnjami kot tudi z moralno podporo v prizadevanju za skupni cilj.

Mnogo let kasneje je o njej pisal tudi Jim Collins (avtor uspešnic kot so Good to Great in Build to Last). Imenuje jo »Council«, kar prevajam kot »svet modrecev«, ki bi ga moral imeti vsak direktor. Njegovih 11 karakteristik, če želite vzpostaviti takšen svet modrecev, se splača upoštevati. Povzetek lahko naročite tukaj!

Lansko leto je na to temo izšla knjiga  Creativity, Inc. V njej Ed Catmull (predsednik Pixar in Walt Disney Animation Studios) uspeh Pixarjevih filmov v veliki meri pripisuje možganskemu trustu, ki ga je oblikoval znotraj podjetja. Rezultati govorijo sami zase. 15 filmov, ki so prejeli 12 oskarjev, ustvarili skoraj $9,5 mrd dolarjev prometa, kar pomeni  preko 600 mio dolarjev na film.

Možganski trust je sinonim za mastermind skupino. Gre za skupino ljudi, ki se redno srečuje z namenom reševanja problemov, iskanja rešitev, izmenjave idej in generiranja novih idej. Gospod Catmull pri tem poudarja, da je namen skupine pri Pixarju, da pokaže na probleme. Poišče in predlaga možne rešitve. Nima pa moči odločanja. Moč odločanja ostane pri nosilcu ideje.

Zakaj je mastermind tako pomemben?

ne vemV nadaljevanju vam poskušam predstaviti ključne koristi, ki jih dobite, če se pridružite ali si sami organizirate takšen možganski trust. Spisek ni dokončen, sem pa prepričan, da vam bo dal boljše razumevanje.

Širina pogleda

Kot posameznik (četudi ste med najboljšimi in najbolj inteligentnimi) ne morete tako podrobno in z različnih vidikov pogledati na situacijo kot lahko to naredi skupina ljudi. Tako dobite ideje, rešitve in možnosti o katerih prej sami niti niste razmišljali. Prav mogoče pa je, da so to rešitve za težave s katerimi se soočate.

Nova spoznanja

V blogu Vaš uspeh je enak uspehu petih ljudi, s katerimi se največ družite, sem zelo nazorno predstavil, kako ljudje okoli nas vplivajo na različna področja našega življenja. Podjetnik, ki se obkroži z drugimi podjetniki ali direktorji, se obda z znanjem, nasveti in izkušnjami, ki jih sam nima. Vsak od nas bo prej ali slej padel v »tunelsko razmišljanje«.

Socialni vidik

Ljudje smo družabna bitja. Biti član skupine pomeni varnost. Če so te izločili, je to še nekaj stoletij nazaj, pomenilo skoraj gotovo smrt. Ljudje se čutimo varni v skupini ljudi. Prav ta varnost pa je osnova za ustvarjalnost. Ljudje v skupini, kjer si zaupajo, lahko izmenjujejo ideje, stališča, mnenja in informacije. Ed Catmull opisuje, kako so prvi osnutki Pixarjevih filmov v najboljšem primeru povprečni, pa čeprav je zgodbo pripravil vrhunski pisatelj. Šele skozi redne preglede na srečanjih možganskega trusta pride do izdelkov, ki jih potem občudujemo in gledamo v kinematografih. Se še spomnite filma Pogum (Brave)?

Metafizični nivo

Vesolje ter s tem tudi naš planet in nas same sestavljata snov in energija. Na kvantnem nivoju so posamezni delci atoma lahko v trdnem stanju ali kot energija. Naše misli so v bistvu energija in informacije, ki potujejo po naših možganih in prav mogoče tudi po etru. Naši možgani delujejo na principu električnih impulzov. Tako kot dve bateriji proizvedeta več energije kot ena sama, tudi dvoje možganov lahko proizvede več zamisli (»energije«) kot eni sami. Saj veste, kako gre pregovor: »Dve glavi vesta več od ene.« Poleg tega velja, jaz ti dam eno idejo, ti meni eno in imava sedaj vsak dve ideji. Pri materialnih dobrinah ne gre tako. Če nekaj dobim jaz, potem ti tega ne moreš imeti.

ConversationRazličnost in izmenjava

Člani mastermind skupine imajo različne miselne kapacitete, različne nivoje inteligence in izkušenj; še posebej je pomembno slednje, ker prihajajo iz različnih branž. Mastermind skupina poskrbi, da so te različne ideje dostopne vsem ostalim članom. Če bi se sami želeli dokopati do njih, bi vam to vzelo ogromno časa in energije. Tako pa lahko v enem srečanju skupine dobite preverjene ideje in/ali rešitve, ki vam lahko privarčujejo mesece časa.

Ekonomski vidik

Avtor članka je Gorenjec, tako da brez denarja ne bo šlo. Imate več možnosti. Ena je, da sami študirate, razmišljate, berete ter pridete do spoznanj in rešitev, ki jih potrebujete. Strinjali se boste, da je to časovno potratno in zahtevno; ker je čas denar in ga verjetno nimate prav veliko odveč, to pomeni tudi drago. Zato si podjetniki pomagamo z najemanjem svetovalcev. Vedno jih bomo potrebovali, ker je to eden najhitrejših načinov, da pridete do specializiranega znanja in nekaj izboljšate. Koliko pa vas stane svetovalec? Odvisno od kakovosti. Če je dober, je brezplačen. Cene pa se gibljejo od 700€ in naprej. Zaradi lažjega računanja vzemimo, da je to 1000€ za svetovalni dan. Torej boste hitro na par tisoč evrih, če si želite pomagati s specializiranim znanjem, ker imate verjetno težave na več področjih in ne samo na enem. Članstvo v mastermind skupini vam lahko privarčuje kar precejšno vsoto. Ključni dejavnik Mogoče še najbolj pomemben dejavnik, ki ga pogosto spregledamo, je dejavnik odgovornosti oziroma nadzora. Poglejmo primer. Če si najamete fitnes trenerja, boste hitreje prišli do rezultatov kot sami. Drži? Zakaj? Zato, ker se bo prikazal na določen dan ob določeni uri in vas spodbujal, vam dajal nasvete in vam pomagal pri vadbi. Igral bo vašo »vest« in vas pozival k odgovornosti. Še večjo učinkovitost pa je mogoče doseči v skupini. Če vas »nadzorujejo« tudi drugi, s katerimi se redno srečujete in imate z njimi zgrajen odnos, je to močan dejavnik, ki vzbuja zunanjo motivacijo za to, da izpeljete stvari za katere ste rekli, da jih boste izpeljali. Če ste sami, se lahko zgodi, da boste odnehali, odlašali. Če pa vas imajo drugi na očeh in se redno mesečno srečujete, potem je stvar drugačna. Velja si zapomniti, da sta za uspeh pomembna tako notranja (moč misli) kot tudi zunanja motivacija in disciplina. Oba dejavnika skupaj tvorita celostno, in kar je še bolj pomembno, trajnostno motivacijo.

oweneronrunOblikujte si svojo mastermind skupino ali pa se pridružite obstoječi

V svetu obstaja več organiziranih mastermind skupin, ki že desetletja prinašajo rezultate njihovim članom; ker sicer jih ne bi bilo. Med najbolj poznanimi so: Vistage, TAB, HTG in seveda tudi v Sloveniji prisotni TAG. Članstvo vpliva na vašo odgovornost, ki jo vzbuja zavedanje, da bo nekdo pregledoval (in spremljal) vaše rezultate. Poleg tega člani skupine skupaj z usposobljenim vodjo posamezniku pomagajo doseči več, saj ga stalno spodbujajo in mu pomagajo videti potencial, ideje in rešitve, ki se jih sam mogoče sploh ne zaveda. Ljudje s katerimi se redno družite močno vplivajo na vaš uspeh v življenju. Svojo mentalno energijo moramo zaščititi. Preveč je dragocena, da bi jo trošili za negativne ljudi ali v pesimističnem okolju. Čustva in naravnanost so »nalezljiva«. Zato bi moral vsakdo stremeti po spodbudnem socialnem okolju, ki ga sestavljajo pozitivni ljudje, ob katerih ima človek občutek, da mu »dajejo energijo« in nove ideje. Eden najlažjih načinov, da se motivirate. Pridružite se mastermind skupini.

Dodaj komentar

Podobni članki