Scroll Top

Kdo je Tony Robbins in zakaj bi se veljalo udeležiti njegovega predavanja?

AR UPW actionTony Robbins je verjetno najprepoznavnejši  predavatelj, coach za delovno uspešnost in osebno učinkovitost (performance coach). Njegov spisek ljudi, katerim je svetoval, se bere kot kdo je kdo seznam: Bill Clinton, Serena Williams, Leonardo DiCaprio, Oprah (ki ga ljubkovalno kliče “superčlovek”), Nelson Mandela, Mihail Gorbačov, Margaret Thatcher, François Mitterrand, princesa Diana, Mati Tereza, med drugim trije ameriški predsedniki. Je eden od prvih, ki je dobro razumel pomen medijev ter razvil pet nagrajenih televizijskih informativnih oglasov (infomercials), ki se vse od leta 1989 vrtijo v Severni Ameriki.

Moje srečanje s Tonyjem Robbinsom

Sam sem se prvič srečal z njim leta 1993, ko sem bil na MBA izletu v Ameriki in sem vzel v roke njegovo knjigo Unlimited Power. Še danes se spominjam tega trenutka. Šli smo v knjigarno, kjer je bila ta knjiga izpostavljena kot uspešnica. Naslov me je pritegnil in zato sem jo vzel v roke ter jo začel prelistavati. Naslovi poglavij in napisano na platnicah obljubljajo:

  • Kako ugotoviti kaj resnično hočeš (priznam, takrat nisem imel pojma)
  • Sedem laži o uspehu (niti si nisem znal definirati, kaj uspeh je)
  • Kako reprogramirati svoje misli v nekaj minutah in eliminirati strahove in fobije (fascinantno, sem pomislil, to, da sem imel in še imam strahove, mi je bilo takoj jasno)
  • Skrivnost o tem, kako se povezati s komerkoli, ki ga srečaš (zanimivo, to bi znalo biti koristno, bil sem samski in star 28 let)
  • Pet ključev do bogastva in sreče (to je to, sem si rekel)

Pogledal sem ceno in če se prav spomnim, je bila okrog 20 dolarjev. Kot Gorenjca in študenta so me obšli dvomi, tako da sem knjigo vrnil nazaj na polico in se že odpravil naprej. Vendar me je nekaj, danes vem, moja podzavest, vrnila nazaj in sem knjigo kupil. Ko sem se približeval blagajni sem se prepričeval, če nič drugega, bom pa angleščino treniral. Bil sem pomirjen, kupil knjigo in ko sem jo začel brati, moje življenje ni bilo nikoli več isto. To moram priznati. Tony mi je odprl nov pogled na življenje in pristop k stalnemu učenju. Ker sem bil nepopisan list in je bil prvi, je pustil globok pečat, za kar sem mu bil in mu bom vedno hvaležen.

Tokrat prihaja v London s svojim najznamenitejšim seminarjem Unleash the Power Within (Sprostite notranjo moč),

27.-30. april 2017, London.

Za dodatne informacije: janez.hudovernik@proacta.si

Tej knjigi je sledil kasetni program Personal Power, ki me spremlja vse od leta 1994 in je šel z mano povsod in še danes zaseda mesto na polici z avdio programi, čeprav imam komaj še kakšno napravo s katero bi lahko poslušal kasete.  Že naročilo programa Personal Power je bila avantura. Takrat še ni bilo interneta, ampak je prevladoval faks. Spomnim se čakanja na prihod (bil sem kot majhen otrok, ki je čakal Miklavža) in zapletov na carini in potem poslušanja in ponovnega poslušanja. Moje navdušenje, napredek in rezultati so bili neverjetni. Ko se mi nekaj takega zgodi, želim to vedno deliti z drugimi. Tako sem šel v akcijo, da bi Tonyja povabil v Slovenijo.


Prenos znanja
Sledili so faksi, telefonski klici in glede na vztrajnost sem prišel do njegovega menedžerja. Ja, Tony je že imel svojega menedžerja, ki mi je lepo razložil, da Evropa trenutno ni v fokusu, da pa lahko pridem v ZDA na njegove delavnice. To se mi je zdelo predrago in ker mi je odprl novo področje, sem začel brati tudi druge avtorje. Od nekdaj sem bil namreč človek, ki ga je zanimalo, od kje je nekdo črpal znanje, kje je dobil informacije, saj sem kar precej skeptičen in mi nekako ne gre, da bi se navezal na enega guruja in mu slepo sledil. Naslednja knjiga, ki sem jo potem na dušek prebral, je bila knjiga Sedem navad uspešnih ljudi, tudi še v originalu, torej preden je izšla v Sloveniji in sem ponovil vajo. Stevena sem želel povabiti v Slovenijo, a tudi tu nisem bil uspešen. V tem primeru so mi odvrnili, da je fokus Kitajska. Tretjič gre rado in ker sem bil na poti, na katero mi je pomagal Tony, mi je pod roke prišla, tokrat ne več naključno ampak načrtno, knjiga Maximum Achievement avtorja  Briana Tracyja. Bilo je leto 1995 in Brian je takrat že začenjal turneje po Evropi. Njegov menedžer Viktor me je najprej preusmeril na Nemškega zastopnika, le-ta pa na Avstrijskega. Sledila je pot v Gradec in nato več letno sodelovanje z Brianom Tracyjem. To pa je že druga zgodba.

Vrnimo se k Tonyju. Prve ljubezni ne pozabiš, pravijo. Tudi sam sem še vedno sledil Tonyju in njegovemu delu in tako sem prišel do tega, da prihaja v Evropo. Mislim, da je bil prvič leta 1996 v Bruslju in potem se je vrnil še naslednje leto. Našel sem italijanskega promotorja s katerim še danes sodelujem, ki je promoviral dogodek Unleash the Power Within (Sprostite notranjo moč). To je seminar, ki je verjetno na trgu v takšni ali drugačni obliki že več kot 30 let; morate vedeti, da je njegova knjiga izšla leta 1986, kot omenja v knjigi in programih, pa je z delavnicami začel že prej.
Za dodatne informacije pišite na: janez.hudovernik@proacta.si

Gremo v akcijo in prevzamem promocijo za Slovenijo. Bilo je to konec leta 1996, jaz na začetku trenerske kariere, nepoznan, kot tudi Tony Robbins. Takrat ga je v Sloveniji poznala peščica ljudi. Optimizem in hvaležnost ter seveda želja po tem, da bi ga videl v živo, me je gnala naprej in uspel sem prepričati še sedem ljudi in smo se skupaj s kombijem leta 1997 odpeljali v Bruselj. Pogosto rečejo, ko srečaš heroja v živo, te le-ta lahko razočara. Pri Tonyju je bilo ravno obratno. Ko sem ga videl še v živo, se mi je zdel še boljši. Bolj kot sem ga spoznaval, bolj me je navduševal in prepričeval. Poleg omenjenih dveh avtorjev je postal naslednjih pet let stalnica v mojem življenju. Bil sem njegov zvesti sledilec. Nekaj manj znanih, a zelo koristnih dejstev:

Vodilni citati: »Življenje se dogaja nam, ne za nas. Naša naloga je, da najdemo kje je korist. Če jo najdemo, je življenje čudovito.

»Stres je za uspešnega človeka beseda za strah.«

»Zgube reagirajo, vodje predvidevajo.«

»Mojstrstvo ne pride iz védenja. To, kar veš, ne pomeni nič, ampak pomeni nekaj tisto, kar stalno delaš.«

»Kvaliteta vprašanj  ustvarja kvaliteto življenja.« To je bilo eno od ključnih spoznanj ob branju njegove druge knjige Prebudite velikana v sebi. Tudi zaradi tega sem se podal na svoje coaching potovanje. Včasih pravi tudi ‘kvaliteta tvojega življenja je odvisna od kakovosti vprašanj, ki si jih postavljate.’ Vprašanja določajo vašo osredotočenost. Številni ljudje si namreč postavljajo napačna vprašanja in se s tem osredotočajo na napačno. Tony pravi: »Osredotočanje nase je enako trpljenju.«

Najboljša investicija, ki jo je kdaj naredil: 35 dolarjev za 3-urni seminar Jima Rohna (poznanega ameriškega pisca in govornika), ki se ga je udeležil pri 17-ih letih in ga usmeril na sedanjo pot. Ko je pred kratkim, ob raziskavah za knjigo Money, master the game (Denar, obvladajte igro) to vprašanje postavil Warrenu Buffetu, je le ta odvrnil, da je bila to investicija v Dale Carnegie tečaj javnega nastopanja, ko je bil star 20 let. Pred tem je imel Buffet ogromen strah pred javim nastopanjem. Po tečaju je takoj odšel na Univerzo in se dogovoril za predavanja, da ga ta strah ne bi ponovno prevzel. Buffet mu je tudi dejal: »Investiranje vase je najbolj pomembna investicija, ki jo boste kdajkoli naredili v svojem življenju.« Vprašanje je ali ste pripravljeni vložiti v delnice svojega podjetja Jaz d.o.o. in ga razvijati? Investicija vase, v razvoj novih veščin, izboljšanje sposobnosti, dostop do boljših modelov in vpogledov, to vam bo edino prineslo dolgoročno svobodo.

Unleash the Power Within (Sprostite notranjo moč),

27.-30. april 2017, London.

Za dodatne informacije: janez.hudovernik@proacta.si

Kaj mi je najbolj ostalo od seminarja v Bruslju, leta 1997?

Njegova formula, za katero verjamem, da jo je od takrat še dodelal. STANJE (NARAVNANOST) → ZGODBA (kako si razložiš stvari) → STRATEGIJA (kako ukrepaš). Naj vam razložim. Če nismo v pravem stanju, če nimamo prave naravnanosti, recimo, da smo v negativnem čustvenem stanju, potem vidimo samo probleme in ne moremo videti rešitev. Predstavljajte si, da ste utrujeni, ker ste slabo spali, ali se vas loteva neka bolezen, ter se lotite reševanja določenega problema s katerim se že nekaj časa ukvarjate. Ko razmišljate vam ne pride nič pametnega na misel, mogoče celo še bolj negativno vidite situacijo, kot je v resnici. Namesto da bi se počutili bolje, se počutite slabše, lahko zapadete celo v rahlo depresijo. Zakaj se vam je to zgodilo, kljub temu da imate vse znanje in veščine, da bi lahko rešili ta problem? Ker ste začeli z negativnim stanjem in ste si potem svojo neuspešnost začeli razlagati z negativnimi razlagami kot npr. zakaj se mi vedno to dogaja, kako to, da ne morem dobro razmišljati ali pa saj je vse brez veze, pač mi ni usojeno ipd. Tako ne morete priti do kakšne pametne strategije in raje odnehate ter krivite sebe za neuspeh. Tony pravi, da se temu zoperstavimo tako, da se najprej postavimo v pravo stanje (fizično, čustveno, mentalno in duhovno) in nato nam biokemija telesa pomaga, da bolje razmišljamo, si stvari razlagamo pozitivno, vzpodbudno in pridemo do vrhunskih strategij. Ko smo v pravem stanju razmišljamo drugače in tudi delujemo drugače.

Tony je bil eden prvih, ki je začel promovirati pomen pravega stanja. Leta 2012 je Amy Cuddy s svojim Ted talk-om: Vaše telo vam pove, kdo ste, zadevo postavila še na znanstvene temelje. Njena knjiga Prisotnost (Presence, 2016, povzetek lahko dobite tudi v slovenščini) je postala prava uspešnica. Kako pomembno je naše stanje lahko ponazorimo s športnim primerom – metanje prostih metov na košarkarski tekmi. Ko sprašujem udeležence, kateri so hkrati najbolj enostavni, a najtežji meti pri košarki, mi hitro odgovorijo: prosti meti. Vprašam, zakaj? Hitro pride odgovor, ker morajo biti stabilni, da se jim roka ne zatrese. V primeru prostih metov mentalna in čustvena trdnost vplivata na fizično stabilnost. Če ena od dveh nista pravi, se roka zatrese in namesto koša brez kosti, ni koša. Kaj lahko uporabite za pripravo svojega stanja? Lahko je to vaš jutranji ritual, recimo vaje raztezanja, ali jutranji pozdrav soncu, mogoče greste na balkon in se izpostavite dnevni/sončni svetlobi, jutranja kavica, …

Obstajajo številni rituali in tehnike, ki sem jih opisal v video programu Jump start your day. Verjetno vas zanima kaj dela Tony? O tem prihodnjič, ko boste med drugim prebrali tudi zakaj se tušira z mrzlo vodo. Zgodbo o Tonyju bom kot rečeno nadaljeval v prihodnjih povabilih. Lahko pričakujete, da vas bom naslednje štiri mesece, vse do našega dogodka, seznanjal z njegovimi idejami in svojimi spoznanji do katerih mi je pomagal. Učiti se od velikanov je vedno privilegij. Velja si zapomniti, če stopite na rame velikana, boste videli dlje kot on. Učite se od velikanov, udeležite se seminarja UPW.

Vir: Timothy Ferriss: Tools of Titans: The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers, Ebury Publishing, 2016.

 

DA, želim se prijaviti na seminar:

  

Unleash The Power Within

ustrezno označite

 ∗  Individualna: 3.290 Eur za VIP ložo in možnost individualnih inštrukcij

∗  Diamant: 2.299 Eur (4.760 €)

∗  VIP: 999 Eur za centralno areno (2.378 €)

∗  Zlata: 799 Eur (1.780 €)

vse cene so brez DDV, ki se zaračuna posebej.

 

 Dodatne informacije na e-mail: janez.hudovernik@proacta.si

Dodaj komentar

Podobni članki