Scroll Top

Kdaj ste si nazadnje izmerili krvni tlak?

Merjenje  krvnega tlaka v podjetju

Z merjenjem tlaka se začne skoraj vsak zdravniški pregled. Koliko tlaka imate v žilah je zanesljiv pokazatelj vašega splošnega zdravstvenega stanja. Lahko je tudi zgodnji pokazatelj katerekoli od bolezni srca in ožilja. Dobro je vedeti.

Ali rezultat merjenja krvnega tlaka zdravniku pove vse kar mora vedeti o vašem zdravju? Seveda ne, a kljub temu s tem dobi grobo sliko o vašem splošnem zdravstvenem stanju, zato ga poleg analize krvi pogosto uporablja.

Podobno kot zdravnik pomeri tlak, bi bilo dobro občasno pomeriti tudi »tlak« vašega podjetja. Temu tlaku v poslovnem svetu rečemo vrednost podjetja. Kdaj ste nazadnje preverili, koliko je vredno vaše podjetje? Ta rezultat je lahko priročen pokazatelj splošnega stanja vašega podjetja. Tako kot podatek o krvnem tlaku je ta rezultat mešanica številnih dejavnikov in strokovnjaku lahko hitro pomaga določiti splošno stanje vašega podjetja.

merjenje_mediumNapovedovanje dobrih rezultatov

Ko vam zdravnik izmeri krvni tlak, ne izloči takoj le nekaterih najhujših bolezni, temveč lahko ta podatek uporabi tudi kot osnovo za napoved dobrega zdravja v prihodnosti.

Analiza doseženih prodajnih vrednosti preko 10.000 prodanih majhnih in srednje velikih podjetij, ki so imela izmerjeno vrednost podjetja s pomočjo vprašalnika The Sellability Score (rezultat prodajne vrednosti),  je pokazala, da lahko za okviren izračun vrednosti podjetja vzamemo 3.7 kratnik dobička vašega podjetja pred obdavčitvijo. Z drugimi besedami, povprečno podjetje, ki ima 500.000€ dobička pred obdavčitvijo, dosega vrednost okrog 1,850,000€  (500,000€ x 3.7).

Zgoraj omenjeni faktor je odvisen od številnih dejavnikov. Od tega, kakšen je vaš  portfolio strank, kako dober je vaš denarni tok, kakšen je vaš produktni splet, kako imate organizirane in izvajate operacijske sisteme, od ljudi, ki jih imate zaposlenih in ne nazadnje tudi od fizičnega premoženja; če vzamemo samo tiste ključne.

V primeru, da imate zgoraj opisane dejavnike dobro vodene in organizirane, se ta faktor za oceno vrednosti podjetja lahko tudi podvoji.  Podjetja, ki imajo rezultat prodajne vrednosti 80+ (merjeno na lestvici od 0 – 100), dobijo nakupne ponudbe tudi za 6.6-kratno vrednost dobička pred obdavčitvijo. V zgoraj opisanem primeru to pomeni, da se vrednost zgoraj opisanega podjetja skoraj podvoji in sicer na 3,300,000€ (500,000€ x 6.6).

SellabilityAli imate zagotovljeno, da dosežete 6.6-kratno vrednost dobička pred obdavčitvijo, če izboljšate svoj rezultat prodajne vrednosti (The Sellability Score) na 80+? Seveda ne. Vendar tako kot pri vašem krvnem tlaku, vam ena sama številka že lahko pokaže, kako dobro vam gre v podjetju. Usposobljen svetovalec pa vam lahko potem pomaga pri izdelavi akcijskega načrta, da začnete optimizirati stanje vašega podjetja – in posledično zvišati tudi njegovo vrednost.

Srčnim boleznim rečemo tudi “tihi ubijalci”, ker večina ljudi niti ne pozna vrednosti svojega krvnega tlaka. Leta hodijo naokrog z nevarno visokim krvnim tlakom, ker si ne vzamejo toliko časa, da bi si ga izmerili. Prvi korak na poti do zdravja je, da se testiramo. Če imate dober rezultat, lahko mirno spite, ker veste, da ni potrebno, da bi vas to skrbelo. Če vaš rezultat ni tak kot bi moral biti, potem veste, da je treba primerno ukrepati in rezultat izboljšati.

Vprašalnik rezultat prodajne vrednosti vam pomaga oceniti sedanjo vrednost vašega podjetja. Če želite izvedeti kakšen je vaš rezultat, obiščite naše spletne strani pod Aktualno.

Lahko pa mi tudi pišite na janez.hudovernik@proacta.si in vam pomagamo izmeriti »tlak« vašega podjetja. Storitev je do konca meseca junija brezplačna.

Dodaj komentar

Podobni članki