Scroll Top

MKVR 6: Kako lahko na hitro obnovite svojo delovno vnemo

Kako poskrbeti za svoje zdravje in energijo je rdeča nit zadnjih člankov in tudi tokrat se bom posvetil tej temi in obenem napovedal že naslednji prispevek na temo, kako poskrbeti za delovno učinkovitost čez dan. Kaj lahko naredite, da vaša delovna učinkovitost oz. angažiranost ne bo preveč trpela?

Samodisciplina kot ključni dejavnik

Ena od ključnih lastnosti v življenju je samodisciplina. Z njo je marsikaj mogoče, brez nje zelo malo.

self-disciplineNajprej si poglejmo, na kaj mislim, ko govorim o samodisciplini. Meni je všeč naslednja definicija, ki jo je podal Brian Tracy: “Samodisciplina pomeni, da naredite stvari, ki jih morate narediti, ko jih morate narediti, naj vam bo to všeč ali ne.”  Poleg tega sam razumem samodisciplino tudi kot sposobnost reči NE; o tem, kako odreagirati ko slišite NE si preberete tukaj. Tu mislim predvsem sposobnost reči NE skušnjavam, ki vam prekrižajo pot čez dan. Naj si bo to predajanje cyberloafingu (po domače surfanju po internetu) ali greste na družabna omrežja med delovnim časom, ko to ni najbolj zaželeno, posežete po nezdravi hrani ali daste komentar, ki ni najbolj primeren. Kot vidite, je samodisciplina lahko ena ključnih sposobnosti.

Samodisciplina je potrošna dobrina

Vemo, da samodisciplina čez dan pada. Je potrošna dobrina. Zanimiva raziskava, ki jo je objavil HBR, je pokazala, da popoldne več lažemo, smo bolj pripravljeni pretiravati, obljubiti kaj in potem ne izpolniti, povedati neresnico. Zakaj? Ker nam pade psihična kondicija.

Kaj lahko naredimo čez dan, da ohranimo samodisciplino ali moč volje; da se lahko upremo skušnjavam in ostanemo osredotočeni na delo ali aktivnost, ki je pred nami? Mogoče se spomnite, ko ste sedeli za računalnikom in ste poskušali dokončati analizo, poročilo ali neko drugo nalogo. Pa niste mogli. Ni bilo energije. Nekaj vas je vleklo stran. Šli ste pogledat, če je prišel kakšen pomemben mail (naj vas razočaram, le redko pride) ali če je že kdo všečkal vašo objavo na Facebooku. Skratka, naloga se ni hotela dokončati. Preprosto niste mogli, ker ste bili preveč izčrpani. Vaši možgani so bili brez energije. Ko pride do takega stanja, si vzemite odmor. O znanosti odmora bom pisal v prihodnjem blogu, tako da vas že vabim, da se mi pridružite naslednjo sredo.

Izberite zeleno

Maribor_parkTokrat vam ne bom priporočal kakršenkoli odmor, ampak zeleni odmor. Go green! Pojdite ven. Zapustite pisarno. Ne glede na to, kako lepo pisarno imate, vaša podzavest jo še vedno smatra kot »votlino«. Naši predniki so več tisočletij preživeli na prostem in vsi imamo še vedno njihove gene in potrebe. Čeprav se ne zavedamo, imamo potrebo po tem, da smo zunaj, na zraku.

Privoščite si odmor in pojdite iz pisarne, iz stavbe, na zrak. Pet minut je dovolj. Mogoče boste naredili krog okoli poslovne zgradbe. Bistvenega pomena je, da ste pod milim nebom. Ena od ključnih stvari je, da dobite dnevno svetlobo, ki je drugačna in nekajkrat močnejša od najmočnejših žarnic. Dnevno žarčenje blagodejno vpliva na našo budnost. Če se le da, poiščite nekaj zelenega. Idealno je, če greste lahko v park. Na japonskem preučujejo koristi sprehoda po gozdu ali parku že od leta 1982. Ta znanost se imenuje Shinrin Yoku – »kopanje« v gozdu.  Gozd ima številne blagodejne učinke, pomirja, znižuje krvni pritisk, depresivne simptome, sovražnost in še pozitivno vpliva na spanje in splošno počutje. Številne raziskave po celem svetu, največ na Japonskem, so pokazale koristi gozdne terapije. Vsem, ki želite o tem izvedeti več, priporočam knjigo: Your Brain on Nature oz. na spletni strani, kamor vas bo popeljal klik na Shinrin Yoku.

5-minutni sprehod prinaša neverjetne rezultate

Seveda med delom nimate časa, da bi se šli sprehajati po gozdu (to naredite po vašem delovnem času), imate pa čas, da greste za pet minut ven, na prosto, pod milo nebo. Že pet minut takega sprehoda pozitivno vpliva na znižanje nivoja kortizola (stresnega hormona) in znižuje krvni tlak. SUNMANObenem pomirja vaše možgane in prinaša prepotrebno svetlobo. Razlika v intenziteti svetlobe je ogromna, tega si sploh ne znamo predstavljati. Medtem ko gre intenziteta svetlobe v dobro osvetljeni pisarni le redko preko 300 luxov, (lux je enota za merjenje svetlobe) je zunaj ob normalnem vremenu preko 10.000, če ste direktno izpostavljeni soncu pa tudi preko 100.000 luxov. Vemo, da svetloba ponastavlja našo časovno uro, ureja naš cirkadialni ritem, zato je dobro biti čim več zunaj. Kaj pa je cirkadialni ritem? O tem in o še enem pomembnem ritmu pa prihodnjo sredo v ProActivnih novicah. Ne zamudite!

Upam, da sem vas prepričal. Potem prepričajte še svojega šefa in sodelavce, da vas ne bodo  čudno gledali ko boste hodili okrog stavbe. To me spomni na vic, ki sem ga rad povedal turistom, ko smo se peljali mimo Brezij in brezjanske cerkve;  Najprej sem razložil, da gre za romarsko pot, da so se tu zgodili čudeži, nato pa anekdota. Takole gre: hodi moški okoli cerkve na Brezjah in na ves glas kriči: »Spet hodim. Spet hodim. Joj me, spet hodim.« Vsi okoli ga gledajo in se čudijo in nekdo zavpije: »Čudež, zgodil se je čudež!« Moški pa jezno nazaj: »Ma kakšen čudež, ukradli so mi kolo!«

Torej, privoščite si čudež, čudež narave. Pojdite na prosto za pet minut. Skopajte se v svetlobi in če lahko še v gozdu. Telo in možgani vam bodo hvaležni, kot tudi sodelavci, šef, delodajalec ali vaša družina. Predvsem pa boste čutili razliko vi sami. Pojdite ven, v naravo, 5 minut si vedno lahko privoščite.

Pošljite ta članek čim več sodelavcem in skupaj začnite s Shinrin Yoku. V dvoje ali v skupini je lepše, kajne?

 

 

Dodaj komentar

Podobni članki