Scroll Top

Kaj boste delali to poletje?

Izkoristite podjetje za posodobitev vašega znanja

Znanje je moč ali še bolje rečeno potencialna moč. Če ga ne uporabite, ni nič več kot le potencial. Potenciala imamo dovolj. Vsak od nas ga ima toliko, da ga ne more do konca življenja v celoti izkoristiti. Sam potencial nam ne pomaga dosti, če ga ne treniramo. Vrhunski uspehi v športu ne pridejo brez vrhunskega treninga. Prav tako je za vrhunska odkritja v znanosti, gospodarstvu in kulturi potrebno vrhunsko znanje.

Razpolovna doba znanja

Znanje danes zastara hitreje kot kdajkoli prej. Lahko ga primerjamo z radioaktivnim atomom, ki razpada s časom. Ne bom se spuščal v podrobnosti, kakšna je razpolovna doba znanja na posameznem področju oz. v kolikšnem času se podvoji količina informacij na določenem področju, ker je hitrost različna; podobno kot pri različnih radioaktivnih elementih.

Nova odkritja se pojavljajo dobesedno dnevno in če jim stalno ne sledimo, naše znanje hitro zastara. Strinjali se boste, da sprejemati odločitve na osnovi zastarelega znanja, ni dobro. Dobre odločitve vodijo do dobrih rezultatov in te potrebujemo v tem času toliko bolj kot kdajkoli prej. Zato je (samo)izobraževanje danes ne samo potreba ampak kar NUJA. Brez tega se obvežete k povprečnosti oz. boste celo »zastarali«. Tega si verjetno niste postavili za cilj.

Bralci so zmagovalci

ZmagovalciPočitnice so čas, da preberete nekaj, kar niste utegnili med letom in da posodobite svoje znanje. Seveda priporočam, da ste ves čas na tekočem in da berete vsak dan. Pomislite, 15 minut branja na dan pomeni slabi dve uri na teden, kar pomeni nekje okoli 30 – 40 strani (odvisno od vaše hitrosti in zahtevnosti branja), to pomeni, da v enem mesecu s takšnim tempom preberete približno eno knjigo. Samo pomislite, kako bi se izboljšalo vaše znanje, če bi prebrali recimo 10 knjig na vašem področju. Verjetno bi drugače začeli razmišljati, imeli drugačen pogled na svet in prav gotovo bi vplivalo tudi na vašo samozavest ter delovno uspešnost. Kaj pravite?

Šolske počitnice in čas glavnih dopustov sam izkoristim za pogled na prehojene pol leta in predvsem za to, da posodobim znanje in še dodatno povečam svoje znanje na posameznih za mene pomembnih področjih. Berem celo leto, v poletnih mesecih pa to še dodatno intenziviram. Kaj pa vi?

Cepivo za nevednost

Izobraževanje je cepivo za nevednost in proti-strup za spremembe. Spremembe bodo prav gotovo prišle in nikoli ni bila hitrost sprememb večja kot prav sedaj. Ko se neprestano izobražujete, se povečuje vaše znanje, bolje poznate svojo obrt/področje dela in pravila igre. Če želite zmagati v igri, morate poznati pravila, mar ne? Kot taki postajate nepogrešljivi za vaše podjetje, tim ali organizacijo.

Konec omejitve 50Naj ponazorim s primerom s katerim se praktično srečujete vsak dan. Če želite varno voziti, in najprej, če sploh želite pridobiti vozniški izpit, morate dobro poznati cestno prometne predpise (CPP). Četudi bi bili vrhunski voznik in ne bi imeli tega znanja, ste na cesti lahko zelo nevarni, ker bi hitro lahko povzročili nesrečo, kljub vašim vrhunskim veščinam. Če želite biti uspešni, je potrebno je oboje, tako znanje kot veščine. Zato gradite oboje. Čas počitnic je kot namenjen, da posodobite in nadgradite svoje znanje.

Postanite nezamenljivi

Če se vrnemo k nepogrešljivosti; res da pravimo, da ni nihče zamenljiv, vendar vemo iz izkušenj, da so nekateri bolj drugi pa manj zamenljivi. Tisti, ki skrbijo za svoje znanje, postajajo nepogrešljivi, dosegajo boljše rezultate in so zaradi tega bolje plačani in pogosto tudi bolj zadovoljni s svojim življenjem. Zadovoljstvo pri delu namreč močno vpliva na vaše celotno dobro počutje. In če nekaj dobro obvladate, potem je verjetnost, da dobro delate, še toliko večja in s tem tudi vaše zadovoljstvo. Splača se potruditi in dvigniti znanje in veščine na višji nivo. Ne čakajte samo na delavnice in izobraževanja, ki vam jih ponuja podjetje. Vzemite v roko kakšno knjigo. Izkoristite poletje za branje.

Kaj vam priporočam? Nekatere od knjig, ki jih tukaj priporočam, so v procesu pisanja povzetkov, tako da lahko računate tudi na mojo pomoč v prihodnje. Če redno berete Pro Aktivne novice, potem veste, da vam nekajkrat na leto ponudim povzetek knjige, ki me je resnično navdušila.

Kaj berem ali poslušam letošnje leto:

Amy Cuddy: Presence (lahko dobite tudi slovenski povzetek)

Kako lahko v dani situaciji damo največ od sebe? Je možno vzpostaviti stik s samim seboj, biti pristen in izkoristiti ves svoj potencial tudi takrat, ko se soočamo z najrazličnejšimi izzivi, kot so razgovor za službo, javni nastop ali izpit?

V svoji uspešnici Presence iz leta 2015 avtorica Amy Cuddy obravnava omenjeno tematiko. Podrobna razlaga, podkrepljena z izsledki najnovejših študij, bo tudi vas spodbudila k razmisleku in spremembam, ki vas bodo vodile do vaše osebne »prisotnosti«.

Adam Grant: Originals

Uspešnica New York Timesa avtorja Adama Granta podrobno obravnava originalnost v vseh pomenih. S primeri iz športa, politike in na osnovi praks uspešnih podjetij avtor razlaga in analizira kreativni proces. Kako generirati dobre ideje in jih predstaviti širši javnosti? Kako zgraditi mrežo zaveznikov, ki vam bodo pomagali pri uresničevanju teh idej? Kdaj je pravi čas za ukrepanje? Kako se lahko kot posameznik naučimo biti ne-konformist, ki zna misliti s svojo glavo in je neodvisen od vpliva množice? Odgovore na vsa ta in na še na mnoga druga vprašanja lahko poiščete v Grantovi knjigi Originals.

Charles Duhigg: Smarter, faster, better

Charles-w-Book-Black-Duhigg-FB-AdOsrednja tema uspešnice Charlesa Duhigga Smarter, faster, better, je 8 konceptov, ki pokrivajo področja motivacije, premišljenega zastavljanja ciljev, sprejemanja pravih odločitev, ukrepanja in ohranjanja osredotočenosti. Gre za ključne faktorje, ki jih nekateri posamezniki in podjetja pravilno razvijajo in so posledično zelo uspešni. Knjiga je namenjena vsem ki želijo svojo produktivnost izboljšati in odpraviti napake, ki so prisotne v njihovem načinu organizacije in dela.

Eric Weiner: Geography of Genius

Antične Atene, Firence v obdobju renesanse, Dunaj v začetku 20. stoletja in ne nazadnje Silicijeva dolina – vsi ti kraji imajo nekaj skupnega. V določenem obdobju so bili oz. so še vedno pravo gojišče kreativnosti. Kultura in okolje v povezavi z inovativnostjo sta osrednja tema uspešnice Geography of Genius avtorja Erica Weinerja. Pomembno je razumeti, kako okolje, v katerem živimo, vpliva na ideje, ki se nam porajajo, in na naš kreativni potencial. Kaj je torej potrebno storiti, da prebudimo »kreativnega duha«? Odgovore najdete v omenjeni knjigi.

Alec Ross: The industries of the future

Živimo v času velikih sprememb. To je dejstvo. Internet je v zadnjih dveh desetletjih spremenil naša življenja na načine, o katerih nismo pred tem niti razmišljali. Kaj naš še čaka? To je zelo pomembno vprašanje. Spremembe se bodo dogajale še hitreje kot do sedaj in na to se bo treba prilagoditi. Pripravljeni bodo od novosti lahko nekaj odnesli in napredovali, za nepripravljene pa bo val neznanega, ki prihaja, lahko usoden. Kaj bodo prinesle umetna inteligenca, komercialna genomika, robotika in digitalna tehnologija, ki se bodo v prihodnosti nedvomno zelo hitro razvijale? Vas zanima?

Eric Ericsson: The Peak

Anders Ericsson je trideset let opravljal raziskave med uspešneži, športnimi asi in glasbenimi geniji. V knjigi The Peak, na osnovi zgodb posameznikov, predstavi svojo ključno ugotovitev, da so uspešni posamezniki na kateremkoli področju svoje posebne sposobnosti pridobili s treningom in vajo. V knjigi razkriva, da je nadarjenost mit. Izjemni posamezniki se rodijo z eno samo posebno sposobnostjo, ki pa jo imamo vsi. To je sposobnost razvijanja možganov in teles s pomočjo prizadevanj in vlaganja truda. Vsak ima notranje potenciale odličnosti. Vprašanje pa je, kako jih vzpodbujamo in jim omogočimo rast. Presenečeni boste nad tem, kaj z ustreznim treningom in vodstvom lahko doseže povprečni posameznik.

Arianna Huffington: The Sleep Revolution

Knjiga nam nazorno pokaže najnovejša odkritja na področju spanja, ki kažejo, kako pomanjkanje spanja vpliva na vaše zdravje, sposobnost odločanja, pripravljenost na delo in na naša osebna življenja. Vzemite knjigo v roke, sledite priporočilom ter začnite več spati in videli boste spremembe na zgoraj omenjenih področjih. Kako težko je to?

Noam Chomsky: Who rules the world

Noam Chomsky velja za enega največjih svetovnih intelektualnih aktivistov. Zadnja desetletja bolj kot kdorkoli drug postavlja pod vprašaj globalne moči, ki nam vodijo življenja, ter jemlje pod drobnogled njihovo politiko, dejanja, in tudi poziva politike, inštitucije ter medije naj razkrijejo svojo umazano igro. V knjigi Who Rules the World (Kdo nam vlada), ki je zbirka njegovih večletnih člankov, se sprašuje o konkretnih temah današnjega časa – od temne zgodovine ZDA in Kube, do vzpona Kitajske in razdejanj v Iraku, Chomsky ugotavlja, da so vse ameriške obljube o svobodi in človeških pravicah v nasprotju z dejanji svetovnih političnih in finančnih elit.

Mark Sisson: The Primal Endurance

PrimalEndurance_FrontCoverTo je knjiga, ki ruši mite o neučinkovitem pristopu k vzdržljivostnemu treningu, ki ga še dandanes nekateri tako cenijo in vzpodbujajo. Glede na popularnost maratonov in triatlonov, je večina športnikov prepočasnih, neprestano utrujenih in imajo preveč maščobnih celic glede na čas, ki ga porabijo za treninge. Prevladujoči »kronični kardio« pristop temelji na odvisnosti od ogljikovih hidratov, kar povzroča dodatni stres in izgorelost. Sisson ponuja nov pristop k vzdržljivostnemu treningu, ki združuje način prehrane, ki vzpodbuja metabolizem maščob, ter pridobivanje kondicije s krajšimi, vendar bolj intenzivnimi treningi, kjer je velik poudarek tudi na regeneraciji in prilagajanju treninga posamezniku, ki zna prisluhniti svojemu telesu in se do telesa ne obnaša kot robot. V knjigi je tudi zgodba o uspehu slovenskega ultramaratonca.

Steven Masley: Smart Fat

Leta in leta smo poslušali, kako mastna hrana škoduje zdravju. V knjigi Smart Fat (Pametna maščoba) izvemo, kako nam prave maščobe pomagajo pri dolgoživosti in izgubi telesne teže oz. vzdrževanju posameznikove idealne teže. V knjigi izveste, kako zdrave maščobe uravnavajo hormone, da imate več energije, z lahkoto uravnavate apetit in kako protivnetno deluje na telo prava maščoba. Pa privoščite si kavo z maslom.

Kevin Kelly: The inevitable

Kogar zanima kako bo svet izgledal čez trideset let, naj si prebere The Inevitable (Neizogibno). Spremembe, ki prihajajo, nam bodo spremenile življenja, zato je najbolje, da ostanemo v trendu in jim sledimo. Virtualna resničnost in umetna inteligenca sta na obzorju in kmalu bosta vstopili tudi v naše domove, podjetja, v naš vsakdan. V letih, ki prihajajo, bomo doživeli revolucijo na delovnih mestih, v šolah, v načinu nakupovanja, komuniciranje, itd.

Kaj gledam?

Rad pogledam kakšen dober film. Še rajši pa kakšno dobro serijo. Pri nanizankah mi je všeč predvsem to, ker se za razliko od filmov lahko bolje razvijejo karakterji in so v več nanizankah resnično odlično predstavljeni.

Letošnje leto kot zadnjih nekaj let spremljam tri TV serije v zimsko spomladanskem delu. Prva je Hiša iz Kart (House of Cards) – kjer se Kevin Spacey in Robin Wright odlično poigravata z ameriško politiko, intrigami in medsebojnimi odnosi.

Druga nanizanka so Vikingi, igrana zgodovinska serija, letos četrta sezona. Spremljamo razvoj, vzpone in padce Ragnarja Lodbrok, legendarnega Vikinškega kralja.

Tretja je Igra prestolov (Game of Thrones); pravkar se je iztekla šesta sezona z odlično najavo naslednje. Vrhunska saga o odnosih, politiki, prevarah, želji po moči.

Kaj delam?

Kot omenjeno izkoriščam poletje za posodabljanje znanja na področjih, ki me zanimajo in o katerih predavam. Tako posodabljam delavnice na temo timskega dela, prodaje in pogajanj kot tudi delavnico na temo Učinkovitega upravljanja z energijo; na vseh področjih je potrebno slediti novim spoznanjem, ki redno prihajajo.

Poleg tega z ženo piševa priročnik z delovnim naslovom Kako učinkovito voditi družinske sestanke. Kako to izgleda si lahko ogledate v ICF legacy videu (preko 100.000 ogledov). Kdaj točno bo priročnik izšel vam ne moreva obljubiti, ker kot na vseh področjih tedensko dobivam nove zanimive informacije. Imam pa pri tem eno načelo, in sicer: ne piši o nečem, česar nisi sam preizkusil in to ne samo enkrat. Želiva, da je knjiga pravi priročnik in da bodo tisti, ki jo bodo vzeli v roke, lahko sami začeli voditi vrhunske družinske sestanke ali družinsko uro. Želiva prenesti najina spoznanja in izkušnje, kot tudi tistih pred nama, na katere sva se midva naslonila.

Upam, da sem vas s pričujočim člankom spodbudil k dodatnemu branju to poletje, vam mogoče dal koristno informacijo o tem, kaj bi prebrali z namenom, da boste boljši pri svojem delu. Vsak lahko prispeva svoj delček v ta mozaik in vsak bi moral prispevati nekaj dobrega, da bi bil svet boljši.

Dodaj komentar

Podobni članki