Scroll Top

10 knjig, ki so zaznamovale moje leto 2014

Vedno znova se spomnim znamenitega reka, čez pet let boš tam kjer si danes, razen zaradi ljudi, ki jih boš spoznal, knjig ki jih boš prebral, seminarjev, ki jih boš obiskal. Verjetno se boste strinjali, da je nekaj na tem. Danes je znanje potencialna moč, uporabljeno pa dejanska. Znanje običajno prihaja iz zgoraj omenjenih virov. Najlepša stvar pri znanju je, da se, če ga deliš, multiplicira, zato tudi beležimo takšen porast. Tudi sam bi rad delil vire svojega znanja, tako sem vam za današnji prispevek pripravil pregled 10 knjig, ki so zaznamovale moje razmišljanje v preteklem letu in ga bodo tudi v letošnjem.

Vrstni red ne predvideva pomembnosti ampak sledi trem ključnim področjem: Discover. Engage. Coach., ki jih obravnavam tudi v svojih blogih. Ko sem delal izbor, se je na koncu izkazalo, da je to 11 knjig, pa naj bo ena za bonus. Vse toplo priporočam.

 

DISCover

1. Lothar Seiwert, Friedbert Gay: The Behavioural Blueprint: 4 kinds of pepole you need to know

US-BO101-knjigaKnjiga vam na poljuden način predstavi štiri različne vedenjske tipe: dominantnega, iniciativnega, stabilnega in korektnega. Opremljena je s številnimi primeri in karikaturami, ter tako res sproščujoče, inspirativno in poučno branje. Poleg tega vam pokaže, kako ti štirje tipi delujejo v različnih situacijah; od vodenja, timskega dela preko starševstva in tudi kako boljše vzgajati najstnike.

2. Scott Shane: Born Entrepreneurs, Born Leaders: How Your Genes Affect Your Work Life

Nova spoznanja o tem, kako vaši geni vplivajo na vaše življenje, delo in kariero. V zadnjem času je bilo precej knjig na temo, kako pomembno je naše razmišljanje in da lahko s pozitivno naravnanostjo in pozitivnimi mislimi premagamo vse težave. Knjiga nas postavi na realna tla, vsi od nas imamo določene omejitve, nekatere so namreč zapisane v genih. Ali ste vedeli, da vaša DNK prispeva kar tretjino razlike med tem kako vi in vaši sodelavci doživljate svoje delo, na katerih področjih imate talent in tudi kako zadovoljni in motivirani ste pri svojem delu. Vaši geni igrajo odločilno vlogo pri vaši ustvarjalnosti, inovativnosti in celo pri tem, ali boste začeli s svojim podjetjem.

3. Gregg Braden: Deep Truth: Ignting the Memory of our Origin, History, Destiny and Fate

Provokativna knjiga, drugačna od ostalih v izboru. Med knjige o odkritju sem jo uvrstil ravno zaradi tega, ker postavlja pod vprašaj številne predpostavke na katerih temelji sodobna znanost in naša življenja. Tako boste brali zanimiva spoznanja o Darwinovi evolucijski teoriji, za katero pravi, da ima veliko pomanjkljivosti, da Sumerska civilizacija ni najstarejša in da so pred njo obstajale že visoko razvite civilizacije, katerih ruševine odkrivamo šele danes. Da globalno segrevanje ni današnji pojav, ampak ciklični in da ljudje nismo bitja konfliktov – kar je težko sprejeti glede na številne vojne in konfliktne situacije, ki trenutno potekajo. Preberite in si ustvarite svoje videnje. Zaključek je optimističen, pred nami je svetla prihodnost, le spremeniti moramo svoje razmišljanje in ga postaviti na povsem nove temelje.

 

Engage

4. Tom Rath: Eat Move Sleep: How Small Choices Lead to Big Changes

Eat-Move-Sleep_final411x270lowresTom je avtor svetovnih uspešnic, vrhunski svetovalec za angažiranost, ki je deloval v sklopu Gallup inštituta. V zgodnjih štiridesetih letih je dobil diagnozo malignih tumorjev v jetrih in ledvicah. Napovedi niso bile rožnate, dva majhna otroka in odločil se je za spremembe. Ker je znanstvenik po duši, se je stvari lotil temeljito in to tudi opisal v knjigi. Ni strokovnjak s tega področja, zato pa navaja vse možne reference in raziskave, ki jih zna predstaviti na poljuden način. Ključno spoznanje je, da majhne spremembe pri prehrani, gibanju in spanju lahko dolgoročno prinesejo vrhunske rezultate.

5. Tony Hsieh: Deliverning Happiness: A Path to Profits, Passion, and Purpose

Tony, ustanovitelj in sedaj glavni direktor Zapposa (del Amazon.com) opisuje, kako je postavil eno najboljših spletnih podjetij in ga uspešno prodal. Skozi knjigo boste priča njegovim spoznanjem, napakam in odkritjem, kaj je resnično pomembno za uspeh v današnjem poslovnem svetu. Tony je velik zagovornik usmerjenosti k strankam, kar kaže tudi moto njegovega podjetja in naslov knjige: prinašamo srečo. V knjigi boste spoznali, kako je pomembno, da v podjetju ustvarite pravo kulturo, ki temelji na vrednotah. Kako te vrednote resnično spraviti v življenje in tudi kako jih vsakodnevno uporabiti tudi pri rekrutiranju novih sodelavcev.

6. The Night School: Wake up to the Power of Sleep

Zbudite se ob moči spanja. Vse kar ste želeli izvedeti o spanju: zakaj spimo, kaj se dogaja z 1/3 našega življenja, ko se tega malo zavedamo, kako izboljšati spanje; kako lahko uporabite napotke iz knjige za boljše spanje in tudi za povečanje produktivnosti in vsakodnevno učinkovitost; zakaj so nočne more lahko dobre in kaj se lahko naučite iz sanj. Predvsem pa kako spanje vpliva na vaše zdravje in delovno uspešnost. Ne prepustite, da bi tretjina vašega življenja odšla, ne da bi ga raziskali in uporabili v svoj prid!

7. Grant Cardone: The 10X Rule: The Only Difference Between Success and Failure

Knjiga, ki vas bo motivirala k masivnemu ukrepanju. Če želite izjemne rezultate, potem morate masivno ukrepati. Ne samo enkrat, dvakrat več, ampak razmišljati o tem, kako 10x povečati svoje ukrepanje in s tem tudi rezultate. Izjemen uspeh je že po definiciji izven normalnih okvirov. Naučite se kako ukrepati in premagati ovire v poslovnem svetu.

8. Dr. David Perlmuter: Grain Brain

Kako nepravilna prehrana, predvsem gluten, vpliva na naše možgane in s tem tudi na naše vedenje in delovanje. Kako lahko s pravilno prehrano in načinom življenja preprečite nastanek treh glavnih bolezni starosti – on jih sploh ne imenuje tako, ampak jim pravi bolezni nepravilne prehrane: diabetes II, demenca in Alzheimer. Pravi, da po vsej verjetnosti imajo skupni vzrok in to je gluten. Zakaj je Novak Đoković leta 2011 opustil uživanje glutena in kakšen vpliv je imelo to na njegove športne uspehe.

 

Coach

9. Tony Robbins: Money Master the Game: 7 simple steps to financial freedom

MoneyS to knjigo se popularni motivacijski guru Tony Robbins skozi velika vrata vrača na sceno. Ogromna knjiga vam ponuja kar 689 strani zanimivega branja. Del knjige je res mogoče preveč ameriško orientiran, so pa poglavja, ki se jih splača prebrati. Tako boste imeli priročnik, ki vam bo pokazal kako lahko pridete do finančne neodvisnosti ali vsaj močno izboljšate svoj finančni položaj. Predvsem pa vas bo motiviral, da prevzamete finančno usodo v svoje roke in se ne zanašate na druge – pri tem mislim tudi na državo in pokojnino.

10. Geoffrey James: Business without the Bullsh*t; 49 Secrets and Shortcuts You Need to Know

Odličen mentorski priročnik, ki vam omogoča preživeti v poslovnem okolju. 49 različnih področij, ki jih je avtor razdelil v področja: I: Kako voditi svojega šefa; II: Kako dobro shajati s svojimi sodelavci; III: Kako voditi podrejene; IV: Kako voditi sebe; V: Kako učinkovito komunicirati; VI: Kako obravnavati krizne okoliščine; VII: Kako shajati z zlom in zlobnimi govoricami. Priporočam vsem, ki imate težave na katerem od zgoraj omenjenih področij ali bi želeli ta področja izboljšati.

Težko je bilo izbrati, zato še dve bonus knjigi. Prvo lahko tudi okusite v slovenskem povzetku in se mogoče navdušite, da boste prebrali celo. Le pišite mi!

11. Mark Sisson: The Primal Blueprint: 21-Day Total Body Transformation

Praktični priročnik, ki vas skozi 8 ključnih principov popelje do bolj zdravega načina življenja, ki ga avtor imenuje prvinski način. Temu sledi tudi 21-dnevni praktični akcijski načrt, kako lahko te koncepte vpeljete v vsakdanje življenje. Povzetek knjige v slovenskem jeziku, na 16 straneh, lahko dobite brezplačno, tako da odgovorite na tale mail: janez.hudovernik@proacta.si

12. John C. Maxwell: Good Leaders Ask Great Questions: Your Foundation for Successful Leadership

good leaders ask great questEna boljših knjig o vodenju, kar sem jih zadnje čase prebral. Pravi coaching priročnik z vrhunskimi vprašanji glede vodenja. Deset ključnih vprašanj na katere si morate odgovoriti, če želite postati vrhunski vodja: 1) Zakaj so vprašanja tako pomembna? 2) Katera vprašanja si postavljam kot vodja? 3) Katera vprašanja postavljam članom svojega tima? 4) Kaj moram narediti, da bom sebe vodil bolj učinkovito? 5) Kako deluje vodenje? 6) Kako začnem z vodenjem? 7) Kako rešujem konflikte in vodim zahtevne ljudi? 8) Kako lahko uspem pod slabim vodenjem? 9) Kako lahko uspešno plezam skozi različne nivoje vodenja in 10) Kako lahko razvijam vodje? Avtor predstavlja tudi svoj pogled na ta področja, kar knjigi daje še dodatno mentorsko komponento.

 

10 blogov lanskega leta, ki vam jih še enkrat priporočam

Ob koncu leta se vedno srečujemo z vsemi mogočimi lestvicami, tako sem tudi sam dobil idejo za svoj izbor. Nisem pričakoval, da je tako težko ocenjevati svoje delo. To je podobno, kot bi rekli, katerega otroka imam najraje. Imam šest otrok in imam vsakega enako rad. Moji prispevki so na nek način tudi moji otroci. Čeprav sem na vse ponosen, sem jih na koncu le uspel izbrati 10 za katere mislim, da se jih splača še enkrat prebrati.

Vrstni red ne predstavlja pomembnosti, temveč sledi našemu motu: Discover. Engage. Coach. Odkrijte svoj potencial, trenirajte ga in ga angažirajte.

 

DISCover

1. Živalska šola

Prvo ključno spoznanje je, da smo si ljudje različni. Vsak od nas ima svoje prednosti in slabosti. Svoj potencial bomo izkoristili le takrat, ko bomo izkoristili svoje prednosti. Za to pa je potrebno, da najdemo pravo okolje in prave naloge.

2. Prepoznavanje in razumevanje drugih je ključno za uspeh, srečo in zadovoljstvo v življenju

disc kidsKako lahko nepravilno uporabimo zlato pravilo in zakaj bi morali poznati platinasto pravilo? Platinasto pravilo je nadgradnja oz. prilagoditev zlatega pravila na komunikacijo. Pravi, da naj bi komunicirali z drugimi, tako kot oni želijo, da bi komunicirali z njimi. Pri komunikaciji z drugimi so  ključne tri stvari: 1) najprej, da poznamo svoj temperament,  2) da prepoznamo sogovornikov vedenjski stil, njegov temperament,  in 3) se znamo temu prilagoditi.

3. Kako vedenjski stili ravnajo v določenih situacijah – vedenjski stili in humor

Humoren zaključek serije člankov o različnih osebnostnih tipih. Pravijo, da je v vsakem vicu nekaj resnice; poleg tega pa se jih še lažje zapomnimo. Videli boste, kako naš temperament dobesedno obarva naš pogled na svet, da drugače vidimo idealno praznovanje božiča in da drugače pristopamo k vsakodnevnim opravilom. Bodite pozorni opazovalec in ljudje vam bodo pokazali, kakšni so.

 

Engage

4. Kako sedeče delo vpliva na zdravje in dolžino vašega življenja

Prvi blog, na katerega sem še posebej ponosen, ker vemo, kako težko je začeti. Spodbudila me je knjiga Eat Move Sleep. Kako lahko preproste, majhne spremembe pripeljejo do dolgoročno velikih rezultatov. Preberite, premislite, zamislite se, koliko dnevno presedite in kako to vpliva na vaše zdravje. Predvsem pa ukrepajte!

5. Pogled v deželo sanj

Kar eno tretjino svojega življenja prespimo. Kaj se dogaja, ko spimo? Zakaj sploh spimo? Zakaj je spanje pomembno? Koliko sanjamo? Skratka, kako spanje vpliva na naše življenje, vsakodnevno počutje in zakaj temu moramo posvečati večjo pozornost.

6. Sedem priporočil kako lahko s prehrano izboljšate svojo angažiranost

Karikatura o prehraniNaše telo je zgrajeno tako, da potrebuje gorivo, tako kot vaš avto. Kadar vanj točite dobro gorivo bo odlično delovalo. Naše telo pa je še bolj občutljivo na to, kakšno gorivo dovajamo, kako ga dovajamo in tudi kdaj ga dovajamo. Prehrana je ključna, če želite povečati svojo angažiranost in narediti vaše telo vitkejše, bolj zdravo in imeti pametnejše možgane. Ja, prav ste prebrali.

7. Privoščite si strateški odmor

Adi Smolar in šefi nam kar naprej ubijajo v glavo: je treba delat in ne afne guncat. Strinjam se, da delo osvobaja in prinaša številne koristi, je pa potrebno delati pametno. Mi nismo stroj ampak smo živ organizem. Živ organizem je vedno v stanju spremembe, vedno oscilira. Odgovore na to, skozi katere ritme gre dnevno naše telo in kako jih moramo izkoristiti, ter zakaj si je potrebno vzeti odmor, da bomo bolje delali, boste našli v tem prispevku.

 

Coach

8. Kako sem začel s coachingom –  moja zgodba.

Zakaj bi moral vsak biti coach ali imeti svojega coacha? Časi se spreminjajo, spremeniti se mora tudi vaš pristop k rasti in izobraževanju. Masovno izobraževanje v šolah in fakultetah ni več dovolj. Če želite napredovati, še posebej, če želite napredovati hitreje, potem rabite svojega coacha. Kako sem se podal na pot coachinga in zakaj vam jo vsem priporočam; tudi v video formatu.

9. Ali imate radi zadnjo besedo?

Živimo v izjemno tekmovalnem svetu. Od vrtca dalje smo potisnjeni v tekmovanje, borbo za naklonjenost, ocene, kasneje denar, priznanje, rezultate. Ni čudno, da smo tako tekmovalno naravnani. Potem pride na vrsto pogovor in si ne moremo kaj, da ne bi tudi tukaj tekmovali. Moramo imeti zadnjo besedo. Naša mora obveljati! Kam nas lahko to pripelje? Preberite!I am sorry

10.   Se znate opravičiti?

Vsi delamo napake in to bolj pogosto kot smo si včasih pripravljeni priznati. Kako odreagiramo potem, ko spoznamo svojo napako, odloča o tem, kako dober odnos imamo z določeno osebo. Opravičilo je prvi korak, če želite popraviti odnos. Komu bi se morali opravičiti? Naredite to čimprej, še danes, najbolje kar takoj!

Zapomnite si: odkrijte svoj potencial, trenirajte ga in ga angažirajte.

Dodaj komentar

Podobni članki