Scroll Top

Majhni koraki, veliki rezultati

Obstajajo številne malenkosti, ki, če jih dobro naredimo, prinesejo vrhunske rezultate.

80-20Vilfredo Pareto je že daljnega leta 1906 ugotovil, da je v takratni Italiji 20% prebivalcev imelo kar 80% bogastva. Kasneje je to razmerje ugotovil tudi pri pridelavi fižola. Pravilo danes poznamo tudi kot pravilo 80/20 in je zelo uporabno pri odločanju in načrtovanju poslovnih aktivnosti. Naj navedem en tak očiten poslovni primer: 20% strank prinese 80% prihodkov. Uporaba tega pravila vam lahko pomaga pri boljši prodaji, boljšemu načrtovanju aktivnosti in boljši obdelavi strank; rezultat je seveda boljša prodaja.

Poznavajoč ta princip, sem tudi na drugih področjih začel opažati majhna dejanja, vedenja, ki prinesejo rezultate, ki nekajkrat presegajo vložek energije, časa ali denarja. Moj namen v prihodnjih prispevkih je osvetliti te majhne korake, vam jih pomagati ozavestiti in vas navdušiti, da jih preizkusite v svojem življenju. Vabljeni, da jih sproti čekirate na mojem blogu.

Začel bom s Principom 90 sekund.

Prvih 90 sekund srečanja z neko osebo je odločilnih. Kakšen vtis boste naredili, močno vpliva na to, kako se bo odvijal tokratni razgovor. Ljudje smo socialna bitja. Povezovanje z drugimi ljudmi nam prinaša neskončne možnosti. Drugi ljudje so naš največji vir. Dali so nam življenje, nas hranili, oblačili, nam dali denar, nas nasmejali ali spravili v jok. Tolažijo nas, zdravijo, v nas vlagajo denar, servisirajo naš avto in nas na koncu tudi pokopljejo. Brez njih ne moremo živeti, celo umreti ne. Zato je še toliko bolj pomembno, kakšen vtis naredimo in kako začnemo graditi odnos.

first-impressions-201305-001Torej, bodite pozorni na prvih 90 sekund kateregakoli srečanja. Predstavite se v najboljši luči.  Uporabite vse svoje znanje, vložite najboljšo energijo in se predstavite v najboljši luči.

Načrtujte teh 90 sekund. Vprašajte se, kakšna je moja naravnanost? Ali kažem energijo, ki je primerna temu srečanju in mi bo pomagala razviti odnos? Kaj bom rekel v prvih sekundah? Kako bom osebo pozdravil, kakšen bo moj pogled, nasmešek? Rokovanje? Kako jo bom zapletel v pogovor?

O pomenu prvega vtisa so napisane številne knjige, izvajajo se študije. Moj namen tokrat je osvetliti princip. V enem od prihodnjih prispevkov na temo komunikacije se bom temu področju posvetil bolj temeljito.

Ne pozabite na to pravilo tudi doma. Ko se vrnete iz službe ali potovanja, zberite svojo najboljšo energijo in jo investirajte v prvih 90 sekund. S tem majhnim vložkom boste naredili večji vpliv kot z več urami osredotočenega druženja. Samo spomnite se, kolikokrat ste prišli domov utrujeni po napornem dnevu in ste na hitro odpravili ljudi, ki jih imate najraje: »Ne sedaj, sem preveč utrujen.« »Ali imam lahko malo miru?« ali pa kar je mogoče še huje, ko ne rečemo nič in se sploh ne zavedamo svoje naravnanosti.

Torej naslednjič, ko se boste vrnili domov, se spomnite na pravilo 90 sekund. Naj bo prvih 90 sekund srečanja za vašo družino najboljših. Dajte jim takšno pozornost, kot jo daste vašim najpomembnejšim strankam pri poslu. Teh 90 sekund lahko in bo naredilo razliko v vašem življenju. Rezultati krepko presegajo vložek. Poskusite!

 

Viri:

Jim Fanin: SCORE for Life, PerfecBound, HarperCollins, New York 2005

Nicholas Boothman: How to make people like you in 90 seconds or less; Workman Publishing, New York, 2000

Dodaj komentar

Podobni članki