Scroll Top

Kakšno je vračilo investicije pri branju knjig

“Ko imam malo denarja, kupim knjigo; in če mi ga kaj ostane, kupim hrano in oblačila.”

Erazem Rotterdamski, humanist

 

Kako pomembne so knjige, lahko pove dejstvo, da so jih skozi zgodovino prepovedovali in zažigali. Zakaj? Ker vsebujejo ključne ideje, ki lahko pripeljejo do sprememb. Sprememb pa si načeloma vladajoča struktura ne želi, mar ne?

Naslednji pomembni dejavnik je znanje. Če vas zanima učenje in ste pametni investitor, potem verjetno berete knjige. Zakaj ravno knjige? Ker predstavljajo najboljše vračilo investicije, ko iščete znanje.

Koliko knjig prebere povprečen Slovenec? Raziskava branosti je pokazala, da letno večina Slovencev (58%) prebere zgolj eno knjigo. To nas uvršča v evropsko povprečje. Ne beremo, sanjamo pa o Švici, novih Amazonih in Facebookih …

Ste v povprečju, pod ali nad? Koliko knjig ste prebrali zadnje leto? Kam ste vložili čas, ki ste ga mogoče pridobili na račun vožnje v službo ali službenih poti? Upam, da ste ga v branje ali poslušanje knjig, saj je to najboljša naložba v znanje.

Še vedno me preseneča odgovor, da so knjige preveč zahtevne, da so preveč obsežne, da bi jih brali. Večinoma ljudje raje berejo kratke novičke, bloge ali poslušajo podkaste. Tudi to je dobro, vendar se ne more primerjati s knjigami.

Poglejmo si branje knjige s strani vračila vrednosti, ki ga dobite za vloženi čas. Avtorju namenite čas in denar v zameno za njegove ideje in delo. Dovolite, da vam to argumentirano predstavim.

Začnimo z blogi. Povprečna hitrost branja odrasle osebe je 250 besed na minuto. Povprečna dolžina bloga je 800 besed, kar pomeni, da ga povprečni bralec prebere v 3,5 minutah.

Kaj dobi za te minute? V mojem primeru dva dni dela. Morda boste rekli, da pretiravam. Seveda pisanje ne traja toliko, ampak v to je potrebno všteti najprej generiranje idej za blog, nato sledi raziskovanje, branje knjig in člankov. Šele nato sledi pisanje, prvi osnutek, potem še dodatno raziskovanje, branje knjig in člankov, rezultat pa je blog. Članek, ki ga berete, vsebuje 1.069 besed in vanj sem vložil dobra dva dni. Torej štiri in pol minute časa, za dva dni dela.

Kaj pa članek za poljudno revijo ali Sobotno prilogo? Ti članki vsebujejo okoli 5.000 besed, kar pomeni 20 minut branja. Kaj dobite v zameno za tak članek? Tu je vložek avtorja že neprimerno večji. V mojem primeru to pomeni najprej izbira teme, nato branje knjig, več dni pisanja in urejanja in spet še dodatno branje, raziskovanje, ogled predavanj na Tedtalk ali na YT in spet pisanje, urejanje …. Gre za več dni, celo tednov pisanja. Moja ocena je, da je za en dober poljudno strokovni članek potrebnih vsaj tri tedne časa; za članek objavljen v strokovni reviji pa lahko tudi eno leto. Torej za 20 minut branja dobite 21 dni mojega časa. Vrednost vašega časa se je povečala za 1,8 krat, moj (avtorjev) vložek pa kar za desetkrat. Za vas je to še boljša naložba.

Kaj pa knjiga? Vzemimo knjigo, ki sem jo napisal skupaj s prijateljem Igorjem Šprajcarjem Postanite pilot svojega podjetja. Knjiga vsebuje 67.941 besed, kar pomeni približno 5 ur branja. Da napišete knjigo, ocenjujejo, da je potrebno vsaj 15 let izkušenj, dela, branja in raziskav. Pustimo pisanje. Pisala sva jo leto in pol, a v to je treba všteti vse prej prebrane knjige, opravljene raziskave, pridobljene izkušnje, izobraževanja … Torej za pet ur branja dobite 15 let avtorjevega dela, kar predstavlja sedemnajstkrat večje vračilo investicije. Gre za eksponentni donos, kar pomeni, da je naložba odlična!

Vzemimo, da 5 ur berete bloge, kar pomeni, da jih boste prebrali 86, kar pomeni 5-7 mesecev avtorjevega vloženega truda in dela. Ko preberete knjigo, dobite 5.478 dni oz. 180 mesecev vloženega časa. Za vsako uro branja knjige dobite vsaj 3 leta pisateljevih izkušenj, znanja, raziskovanja in dela. V primeru Postanite pilot svojega podjetja k temu prištejte še Igorjevih 15 let, in ker sta avtorja dva, gre še za večjo vrednost. Upam, da imate sedaj boljšo predstavo o tem, zakaj so knjige najboljša investicija, če želite pridobiti ali povečati svoje znanje.

Knjige imajo poleg vračila investicije še dolgoročne koristi. Krepijo možgane, povečujejo znanje, izboljšujejo delovno uspešnost, izboljšujejo koncentracijo, zmanjšujejo stres, in preprečujejo padec miselnih sposobnosti. Dokazano izboljšujejo empatijo, spanje in inteligenco. Poleg tega povečujejo besedni zaklad, kar pomeni, da se lahko bolje izražate in imate boljše (za)misli. Če dobite eno dobro idejo, vam lahko ta spremeni tok življenja.

Vsi uspešni ljudje berejo. Naj vam predstavim primer enega najbogatejših zemljanov, Warrena Buffeta, izvršnega direktorja investicijske družbe Berkshire Hathaway. Knjiga Tisoč načinov kako zaslužiti 1000 dolarjev mu je dala navdih za poklic. Knjiga Pametni investitor, ki je izšla leta 1949, pa mu je spremenila življenje. Strategije predstavljene v knjigi je uporabljal več desetletij in takratni vložek petih dolarjev v knjigo mu je prinesel milijarde!

Leta 2000 je skupini diplomantov MBA na poslovni šoli Columbia dal nasvet: “Vsak dan preberite 500 takšnih strani. Znanje narašča kot obrestno obrestni račun. To lahko storite vsi, vendar zagotavljam, da jih tega ne bo storilo prav veliko.”

Torej, izstopite iz povprečja, berite knjige in postanite pametni investitor!

 

Vir: Steven Kotler: The Art of Impossilbe, audible, 2021

Dodaj komentar

Podobni članki