Scroll Top

Kaj spalni položaj govori o vas?

Najverjetneje imate svoj najbolj pogost in tudi najbolj priljubljen spalni položaj. Verjetno je to položaj, ki ga največkrat zavzamete ko grese spat in v tem položaju tudi najpogosteje spite in to že leta. Tako je postal vaš običajen položaj.

Strokovnjaki si niso enotni, kateri spalni položaj je najboljši. Ključni test je prav gotovo to, kako spočiti ste zjutraj. Če vam položaj prinese miren spanec in spočitost, potem je verjetno to pravi položaj za vas. Če želite izboljšati svoje spanje, boste več naredili z ukrepi, ki sem vam jih predstavil v prejšnjem prispevku.

V nadaljevanju vam predstavljam štiri osnovne položaje in enega mešanega. Da vam bo bolj zanimivo in poučno, vam jih predstavljam v obliki testa. Najprej odgovorite, kakšen je vaš običajni spalni položaj. Na voljo imate pet možnih odgovorov. Da vam bo lažje, sem štiri predstavil tudi s slikami.

Kakšen je vaš najpogostejši spalni položaj?

Razlaga rezultatov

  1. Položaj zarodka- fetus (položaj kot ga ima plod v maternici)

Če večino časa spite v položaju »zarodka«, to kaže, da ste prijetna, prijazna in topla oseba. Ženske dvakrat bolj pogosto spijo v tem položaju. Po drugi strani pa ste lahko nagnjeni k zaskrbljenosti in se morda včasih počutite nelagodno, še posebej če ste v družbi nepoznanih ljudi. Ste čustveni in pogosto se težko odločate. Mogoče ste celo preveč občutljivi na kritiko.

  1. Položaj – pol fetus

Tisti, ki imate radi ta položaj, se verjetno znate dobro prilagoditi na razmere, ki se vam pojavljajo v življenju. Ste spravljivi po naravi in pripravljeni za kompromise. Verjetno le redko zavzamete ekstremna stališča in se prepirate z drugimi.

  1. Položaj – na hrbtu (kraljevski)

Kaj vam govori ta spalni položaj? V primeru, da je to vaš običajni položaj, ste verjetno samozavestna oseba. Prav tako ste verjetno odprti in dostopni. Lahko vam je navezati stik in ste radi v družbi. Pogosto iščete novosti in vznemirjenja. Bodite pozorni na to in se opazujte, da imate po dobrem dnevu tendenco zavzeti ta spalni položaj. Negativna posledica tega položaja je smrčanje. Torej, če ste k temu nagnjeni, potem se ga izogibajte. Obstaja pa še druga možnost, lahko si pomagate z vajami in tehnikami, ki jih boste našli v knjigi Dober dih; predstavljena v tretjem prispevku.

  1. Položaj – na trebuhu

Položaj na trebuhu razkriva tendenco po perfekcionizmu. Radi imate stvari urejene in točno določene. Radi ste točni in tudi pričakujete točnost od drugih. V skrajnih primerih ste lahko preveč togi. Mora biti tako kot ste načrtovali sicer vas lahko vrže iz tira. Ne marate nepričakovanega; verjetno zabava presenečenja ali izlet v neznano za vas ni prava nagrada. Če vas drugi želijo prepričati, morajo to narediti argumentirano, ker zahtevate dokaze.

  1. Vsega po malem

Nekateri imate »nedefiniran« spalni položaj, ali pa uporabljate koktajl, pač po potrebi. To kaže, da ste oseba, ki ima rada novosti, spremembe. Imate močno potrebo po tem, da ste aktivni in da se vam stvari dogajajo. Radi imate zanimivo, izzivov polno delo in pogosto hiter tempo. Akcija je vaš moto. Slaba stran je, da imate težave biti pri miru in se težko sprostite; v tem primeru vam priporočam, da začnete meditirati.

Preden boste karkoli sodili, se vprašajte, kaj pa, če je vse to res? Moja osebna izkušnja in povratne informacije, ki jih dobim od udeležencev delavnic Učinkovitega upravljanja z osebno energijo, večinoma potrjujejo razlago. Sam pri sebi opažam, da je položaj spanja včasih tudi odvisen od trenutnega razpoloženja. Opazujte se in verjetno boste ugotovili, da instinktivno izberete položaj, ki vam pomaga oz. ustreza vašemu trenutnemu stanju.

Bolj ključno kot spalni položaj, sta pomembna kakovost in količina spanja, kar seveda občutite zjutraj. Vaši občutki, razpoloženje in energija so vaš najboljši pokazatelj. Prihodnjič, ko bomo že stopili v novo šolsko leto, si bomo pogledali kako spanje vpliva na učenje in pomnjenje. Kratki uvodnik iz prihodnjega članka: geniji se dobro naspijo!

Dodaj komentar

Podobni članki