Scroll Top

Kaj je največji izziv vodenja?

Sprejemanje odločitev

Zakaj je tako težko sprejemati odločitve? Že sama beseda veliko pove; od-ločitev pomeni, da se od nečesa ločite. Nečemu ali nekomu rečete da, medtem ko drugemu rečete ne. Ločitev pomeni izgubo svobode, avtonomije. Pred odločitvijo so vse možnosti odprte, sedaj ste nekatere zaprli. Eden od največjih, če ne največji, izziv vodenja je, sprejemanje odločitev. Še posebej tistih, ki vplivajo na življenja drugih. Potrebno je narediti prvi korak, pogosto  iti v neznano, prevzeti breme odgovornosti, komunicirati dobre in slabe novice. Skratka, sprejeti morate od-ločitev, kaj boste naredili.

 »Nikoli si ne želite, da bi bile stvari lažje, želite si, da bi bili vi boljši.«

Jim Rohn

Če želite postati boljši vodja, postanite boljši pri sprejemanju odločitev

Kot vodja morate pogosto sprejemati zgodnje odločitve, včasih težke in nepriljubljene odločitve, kajti če jih ne, ustvarjate neodločnost med tistimi, ki vam sledijo, ter spodkopavate svoje lastno vodenje. Pri tem ste pogosto sami. Najbolj osamljeno mesto je rezervirano za osebo na vrhu, ki sprejema odločitve. Ni lahko, res ne.

moski zenska gledata persolog profilPogovor pomaga

Ljudje smo družabna bitja in potrebujemo druge ljudi. Rabimo nekoga, da se z njim pogovorimo, da mu predstavimo svoje poglede, da nas posluša in ga lahko prosimo za nasvet. Koliko idej in rešitev ste že dobili v pogovorih? V vsakem od nas se lahko v določenem pogovoru prižge notranja iskrica, ki se lahko spremeni v plamen. Kaj šele, če so ti pogovori usmerjeni in dobro vodeni?

Kdo vam lahko pomaga?

Na koga lahko računate, da vam bo pri tem pomagal? Ali imate koga, ki vas posluša, koga, ki zakuri vaš notranji ogenj? Idealno je, da imate nekoga, ki mu lahko zaupate, ko morate sprejeti odločitev. Komu pa lahko zaupate, s kom se lahko pogovorite? Je to vaš zakonski partner ali vaš dober prijatelj? Verjetno mu zaupate, vprašanje pa je ali dovolj dobro pozna vaš posel in izzive s katerimi se srečujete.

So svetovalci rešitev?

nasmejani uporabniki persologa

Lahko si poiščete svetovalca, coacha. Številni to delajo, zato tudi število coachev in svetovalcev tako strmo narašča. Vedno jih bomo rabili, še posebej, ker stvari postajajo vedno bolj kompleksne. Pri tem se moramo zavedati, da ima še tako dober svetovalec omejene sposobnosti in omejen pogled, kar pomeni, da jih boste potrebovali več. Koliko pa vas to stane?

Pridružite se skupini, ki ima podobne izzive, kot jih imate vi!

Kaj če bi lahko imeli 15 ali več stalnih svetovalcev iz različnih branž; ljudi, ki so v podobnem položaju kot ste vi, ki imajo izkušnje pri vodenju, ki dosegajo rezultate; ljudi s katerimi bi se lahko pogovorili, izmenjali izkušnje in ideje, ter jih povprašali za nasvet? Kaj bi to pomenilo za vas?

TAG!

TAG

Dodaj komentar

Podobni članki