Scroll Top

Kako sem doživljal seminar Tonyja Robbinsa Unleash the Power Within (UPW)

20 let pozneje ali moje ponovno doživetje UPW

Tokrat ne bom pisal o vsebini ampak o poteku, doživljanju, občutkih in razmišljanju med samim seminarjem. Vsekakor, če želite od seminarja tudi po vprašanju vsebine kaj odnesti, potem vam zagotavljam, da ne glede na vašo razvojno stopnjo, lahko odnesete ogromno. Vsekakor je vsebine več, kot smo jo sposobni prebaviti v tako kratkem času.

Dogodek poteka na sejemskem prostoru Excel. Gre za ogromen pokrit prostor na katerem lahko poteka več prireditev hkrati. Tudi tokrat so bile poleg UPW vsaj še tri druge večje prireditve. Registracija poteka tekoče, dobite gradivo in seveda najbolj pomembno, zapestnico, katere so različnih barv glede na to, kakšno vstopnico ste kupili. V dvorano potem vstopate in izstopate tako, da pokažete zapestnico.

V dvorani je preko 10.000 ljudi, nabito polna je. Sedeži so postavljeni v obliki gledališča. Ko pridem v dvorano, je Tony že na odru, tako da sem zamudil njegov prihod in odziv publike. Dobro ozvočenje in sedem velikih platen na katerih se projecira njegovo predavanje in občasno slike iz občinstva in ključni poudarki.

 

Tony je mojster filozofije

Bolj kot kdorkoli kar jih poznam, je razdelal vpliv fiziologije (vašega telesa) na vašo energijo.  Dobro razloži vpliv fiziologija na naše stanje in počutje in to skozi delavnico dobro izkorišča. Vsake toliko časa gremo na noge, zavzamemo močan položaj, skačemo, vpijemo in norimo ob poslušanju popularne glasbe. Ko ali če se predaš, občutiš razliko in učinek na telo. Če samo gledaš, se ti vse skupaj lahko začne zdeti brez smisla. Zanimivo mi je opazovati, kako se nekateri ne morejo predati in verjamem, da je potem težko spremljati. Morate biti pripravljeni iti izven racionalnih okvirov in se prepustiti. Opazil sem, da imate ženske tukaj precejšno prednost, ker ste očitno bolj čustvene in bolje čutite telo ter se lažje prepustite. Misel mi je za trenutek ušla tudi na ples; kdo običajno rajši pleše? Gibanje ustvarja čustva.

 

Glasbena kulisa

Vidi se, da je ekipa uigrana in mu stvari odlično funkcionirajo. Ob pravem času pridejo določene slike ali se zasliši določena skladba. Misli so mi uhajale tudi na prvo srečanje s to delavnico leta 1997 v Bruslju. Bistvo ostaja isto, določene stvari je dobro poglobil, nekatere opustil, nekatere dodal in obenem šel naprej s tehnologijo in vizualnimi učinki. Tako vse skupaj močno spominja na koncert ali kakšno politično zborovanje. Za lažjo predstavo nekaj ključnih skladb, ki se jih uporablja načrtno in sinhronizirano.
The Blac Eyed Peas: I got the feeling
Imagine dragons: Radioactive
Haddaway – Life (will never be the same)
Nickelback: How you remind me
Tina Turner: You are simply the best
Pitbull: Feel this moment

 

Dotakniti ali slikati se z mojstrom

Prvi dan je bil Tony še posebej dobro razpoložen, ker je večino časa preživel v dvorani med ljudmi in ne na odru. Tako smo ga gledali razigranega ko pleše med ljudmi, ploska ali nabija z dvema palicama, da si daje ritem. Želel sem ga pogledati od blizu. Predstavljajte si, da je bil moj sedež oddaljen preko 100 metrov od odra.

Množica je bila na nogah, večina je plesala in skala na svojih mestih, sam pa sem odskakljal naprej in ni bilo problema priti do njega, mu dati »visoko pet« in ga slikati od blizu. Potrebno se je samo odločiti, stopiti iz okvirjev, ki ti jih postavijo in ukrepati. Verjetno sem bil eden od redkih z najbolj osnovno karto, ki se je uspel rokovati z njim in celo narediti sliko od blizu, prilagam dokaz.

 

 

 

Hoja po žerjavici

Zaključek prvega dneva je hoja po žerjavici. Najprej vse pripravi na dogodek. Tudi tu je mojster in seveda mu uspe pripravo razvleči na skoraj tri ure. Se sprašujem ali je to res potrebno ali ne. Sam sem imel težave z vzdrževanjem koncentracije, ker se mi je zdelo vse skupaj preveč razvlečeno. Kako preko žerjavice, tehnika, priprava, vmes pa seveda uporaba fiziologije, skakanje, glasba in kondicioniranje vrhunskega stanja. Kar naprej in na polno. Sem se spraševal, kako se mu da in od kod mu energija?!

Nato v dvorani sezujemo čevlje in se odpravimo ven na parkirišče, kjer bomo šli čez žerjavico. Nasvet: bodite pripravljeni, da boste med prvimi, ker boste sicer lahko čakali kar nekaj časa. Na parkirišču vse pripravljeno, niz trakov s položeno travo na katero položijo žerjavico. Ves čas pa ploskanje in vzklikanje: yes, yes yes! Tony pride sam in da še zadnja navodila, demonstrira in gre čez žerjavico prvi. Potem se postavi na čelo enega izmed trakov in spušča udeležence. Ni kaj, profesionalec do konca.

Odmora prvi dan ni bilo. Vsaka mu čast: od 12:00 do 24:00 držati pozornost in energijo 10.000 udeležencev iz 76 držav na visokem nivoju ni mala šala. Že sodelovati je bilo izziv, kaj šele to voditi.

 

Drugi dan

Tokrat brez Tonyja v živo. Lahko spremljamo njegove video posnetke, na odru pa je njegov učenec Joseph, ki ima seveda podobne prijeme kot njegov mojster. Je profesionalec, njegov nastop je prav tako dober, a je le učenec. V tem primeru učenec še ni prekosil učitelja in publika se temu primerno odziva. Energija je še vedno dobra, vsebina tudi, nekaj odličnih prijemov, a ni enako. Ko sem se pogovarjal z udeleženci, so bili podobnega mnenja, če bi seminar vodil Joseph, ne bi bili pripravljeni plačati take cene ali sploh priti.

Za zaključek prvega dne sledi prva prodaja Tonyjevih nadaljevalnih treningov. Lahko poslušate odlično pripravljeno prezentacijo nekoga, ki mu je Tony spremenil življenje. Nekaj časa še poslušam, potem sem se odločil, da je dovolj in predčasno zaključil drugi dan. Nisem bil edini, a večina vztraja.

 

Tony Robbins: Jaz nisem vaš guru

No, če sem že zapustil prizorišče prezgodaj, si rečem, potem si bom vsaj ogledal njegov dokumentarec Tony Robbins: Jaz nisem vaš guru. Spretno posnet in zanimiv dokumentarec dolg skoraj dve uri, ki je bil posnet med njegovim seminarjem Date with Destiny (Srečanje z usodo). Prvič je dovolil zunanjim, da so ga spremljali med šestdnevnim dogodkom. Prikaže Tonya kot profesionalca, ki se posvetuje s svojo ekipo, pripravlja na seminar in nič ne prepušča naključju. V zakulisju vidimo njegovo pripravo vstopa na oder, potem ko zaključi pripravo in dobi signal, da je dvorana primerno ogreta. Najprej par poskokov na mini trampolinu, nato njegovo znamenito kondicioniranje vrhunskega stanja, obrat 360 stopinj in že ga vidite z nasmeškom na obrazu, vrhunsko energijo na odru. Si predstavljam, da enako naredi tudi tukaj.

Kar se energije in pristopa tiče – že videno. Scenarij podoben kot tukaj, Tony na odru, predavanja in reševanje konkretnih primerov v živo. Res da je manj ljudi, a še vedno preko dva tisoč, ki so razdeljeni v več skupin, ki jih vodijo njegovi mentorji. Te skupine se potem dobivajo po seminarju in vsako jutro pred seminarjem in s pomočjo mentorjev delajo na vsebini preteklega dneva. Moja ocena: dobra reklama za Tonyja. Potrebno je priznati, Tony je tudi mojster samo-promocije. Kapo dol! Tony Robbins: Jaz nisem vaš guru, poglejte in si sami ustvarite mnenje.

 

Tretji dan

Polna dvorana, težko najdeš sedež, če ne prideš pravočasno. Na odru je zopet Joseph, čeprav je bil najavljen Tony; ni mi všeč, si mislim, ali gre spet za nateg ali kaj. Razmišljam, da bi kar odšel a mi Gorenjec v meni ne da, poleg tega pa je vsebina zanimiva. Tako dobri dve uri, nakar Joseph najavi video posnetek Tonyja in ker bo povedal nekaj zelo pomembnega, predlaga, da gremo v vrhunsko stanje in zopet skačemo in skačemo. Nakar se na odru pojavi Tony. To morate doživeti. Dvorana gre v zrak, kot majhni otroci, ko dobijo darilo, ko najstnice na koncertu Justina Bieberja. Kaj naredi karizma, ki jo ta človek vsekakor ima …

Začne preverjeno. Glasba, zavzemite svoje vrhunsko stanje, norenje in skakanje. Sem dobil asociacije na dogodke iz polpretekle zgodovine, kjer je bilo podobno navdušenje, ki je bilo potem zlorabljeno. Če bi nam rekel, da nekaj naredimo, bi verjetno množica to tudi naredila. Da ima množica svojo pamet, pa vemo.

Nadaljuje v visokem ritmu z vmesnimi podoživljanji vrhunskega stanja, masažami, high five in objemi. Potem spet predavanje in nato glavna tema, Dickensov vzorec. Tri ure vodenja in vizualizacije. Vsaka čast, čeprav sem bil na koncu utrujen; kot sem že omenil, za mene malo preveč razvlečeno. Publika pa v transu. Jok, kričanje, hlipanje, veselje. Vse skupaj in v paketu.

 

Sodelovanje na seminarju

Zanimivo je doživeti kako lahko tudi z 10.000 udeleženci delaš delavnice in vaje. Če se dosledno držiš navodil in to vsekakor priporočam, potem je dobro, da vaje delaš vsakič z drugimi udeleženci in ne s prijatelji s katerimi si mogoče prišel na delavnico. Je lažje tako. Določene vaje so tako samo-izpovedne in gredo v globino, posebej pri nekaterih vajah o omejujočih prepričanjih in potrebah, da je lažje to zaupati popolnemu neznancu kot prijatelju.

 

Prodaja

Tokrat naredi prvi odmor ob 18:30 in najavi teme nadaljevanja, kjer je glavni poudarek na prodaji njegovih naprednih delavnic. Zadaj v dvorano prinesejo dodatne mize in ljudje iz podporne ekipe (prostovoljci, uspel sem srečati tudi enega Slovenca, ki je rekel, da jih je nekaj), ki bodo vpisovali. Že videno in ker vem, da je mojster, preventivno zapustim predavanje. Spomnim se scene izpred 20 let, ko je nekaj zajčkov skočilo do miz in potem se je vsul plaz, on pa jih je z odra miril, ne še, nisem še vsega povedal. Skratka, dobro razdelan scenarij družbenega dokaza. Bi tudi sami radi tako znali prodajati? Potem morate doživeti.

 

Četrti dan z gosti o energiji

Zopet vodi Joseph z gosti. Tema je energija. Ker imam tu svoje poglede, ki se razlikujejo od Tonyjevih, se odločim, da bom bolj sproščen. Dva gosta sta izstopala in predstavila kreativne poglede, eden nam je pokazal nekaj vaj za dobro telesno držo, drugi pa je bil Dave Asprey, izumitelj Bulletproof kave (o kateri sem pisal in jo toplo priporočam – preberite Jutranja energija v skodelici), ki se je oglasil preko skypa. Njegovo predavanje je bilo vrhunsko in priporočam njegovi dve knjigi: Bulletproof diet in Head Strong. Vrhunsko. Več o tem, ko se vrnem z njegovega treninga konec junija; bodite pozorni na julijske novice, ne bo vam žal.
Potem spet prodaja in zaključka nisem dočakal, ker sem isti dan že potoval nazaj. Dva dni praznika sem si privoščil doma.

 

Zaključek

Vredno doživeti. Tudi po 20-ih letih in po tem, da sem prebral vse njegove knjige, poslušal večino njegovih avdio-programov, se izplača. Določene tehnike in vsebina je tako dobra, dodelana in predstavljena tako, da lahko ogromno pridobite. Tokrat sem s seboj peljal svoje tri starejše otroke; dva sta že polnoletna, študenta, ena pa je še dijakinja. Vsi trije so bili navdušeni in pravijo, da so ogromno odnesli. Tudi jaz upam tako. Če imate otroke, ki so starejši od 17 let in dobro govorijo angleško, potem sem vam mogoče dal idejo, kam jih peljete za nagrado ali po življenjsko izkušnjo in motivacijo. Eden od udeležencev s katerim sem delal vaje, mi je rekel, sedaj vem, zakaj si pripeljal otroke s seboj. Zato, da ti ne bo potrebo plačati šolnine. Kako gre že tisto, iz tvojih ust v božja ušesa.

Dodaj komentar

Podobni članki