Scroll Top

Kako brati več?

»Televizija se mi zdi zelo izobraževalna. Vsakič, ko jo nekdo vklopi, grem v drugo sobo in berem knjigo. “

Groucho Marx, komik

 

»Janez, kako lahko toliko bereš?« je vprašanje, ki ga pogosto dobim. Kot ste prebrali v prejšnjem blogu, so me knjige poklicale že zgodaj v mladosti. Odkar pomnim, sem veliko bral. Kot prvo vem zakaj berem, kot drugo si vzamem čas. Prepričan sem, če imate željo, dovolj velik zakaj, boste vedno našli čas za branje. Naj vam predstavim nekaj idej, kako lahko berete več. Priložnosti so vsepovsod.

Postavite si cilj, da boste več brali. Poiščite področje, ki vas resnično zanima, nato si naredite spisek knjig, ki jih želite prebrati. Priporočam vam, da za začetek poiščete knjigo, ki je najbolj popularna na tem področju. Nato nadaljujete z drugimi, recimo bolj strokovnimi.

Berite zjutraj. Načrtujte svoj dan in vsako jutro načrtujte 15 minut za branje. Presenečeni boste, koliko lahko preberete v 15 minutah. Naj bo branje prva stvar, ki jo naredite zjutraj ali del vašega jutranjega rituala. Še posebej izkoristite vikend, ko je običajno na voljo več prostega časa. Sam si takrat privoščim vsaj dvojno dozo branja.

Preberite eno stran na dan. Eno stran preberete v dveh minutah. Ne morete reči, da nimate dveh minut. Torej, zadajte si cilj eno stran na dan. Če vas potegne in če imate čas, ali pa, če si ga boste vzeli, lahko preberete tudi več kot eno stran. Začnite z eno stranjo in prebrali boste dve knjigi na leto, kar vas bo takoj uvrstilo med nadpovprečne bralce. Saj veste, da samo 58% Slovencev prebere več kot eno knjigo na leto.

Opustite novice in zmanjšajte čas na družbenih omrežjih. Namesto, da berete novice in spletne novičarske portale, raje berite knjige. Večina informacij tam je brezsmiselnih in nepomembnih. Garantiram vam, da boste vse pomembno izvedeli od drugih, in vam ni treba stalno brati novičk.

Če k temu prištejete še čas, ki ga namenite za družabna omrežja, boste hitro prišli na vsaj 15 minut na dan. Upam, da se zavedate, da 15 minut na dan vedno lahko najdete. Če vzamemo, da ima povprečna stran v knjigi od 280 – 300 besed, povprečna bralna hitrost pa je 250 besed na minuto, to pomeni, da bi v 15 minutah prebrali zaokroženo 12 strani. Vzemimo, da ima povprečna knjiga 200 strani, torej v 16 dneh bi prebrali eno knjigo. Tako lahko na račun družbenih medijev in novic preberete dve knjigi na mesec, kar pomeni 24 knjig na leto.

Če preberete pet knjig iz določenega področja, se lahko na tem področju prištevate med »poznavalce«. Pomislite, koliko bi vedeli o vodenju, če bi prebrali 24 knjig na to temo!

Berite v odmoru za malico. Koliko časa rabite, da pojeste malico? Običajno je to 10-20 minut. Torej vam ostane 10 minut. Deset minut je 2.500 besed ali dobrih 6 strani. Pozor, nisem napisal, da berete medtem ko jeste. Ne, tega ne priporočam.

Berite, ko na kaj čakate. Čakate na obisk pri zdravniku, na poslovni sestanek, otroke, da zaključijo trening … Imejte s seboj knjigo ali berite elektronske knjige, kar pomeni, da jih imate lahko vedno pri sebi na pametnem telefonu.

Berite na poti v službo. Mogoče se vozite v službo z vlakom ali avtobusom. To je čudovita priložnost, da vzamete knjigo. Knjiga vam daje največjo vračilo investicije vašega časa. Temu sledijo članki in blogi. Vsekakor se izogibajte novičk in surfanja po družbenih omrežjih, če želite imeti več časa za branje po lastni izbiri.

Berite za sprostitev. Branje vas, tako kot dober film, potegne v različne okoliščine, kulture, kraje. Spoznavate nove ljudi in stvari, ki jih sicer ne bi mogli. Vse to zahteva osredotočanje. Ko se na nekaj osredotočite, pozabite na skrbi. Tako knjige dokazano sproščajo, pomirjajo in vam pomagajo celo pri boljšem spanju. Branje je »hrana« za vaše možgane. Telo rabi svoje vrsto hrane, možgani prav tako.

Po zaključku delovnega dneva, po kosilu ali večerji, vzemite knjigo v roko. Recite si, najprej 15 minut branja, potem pridejo na vrsto televizijska poročila ali kakšna dobra serija. Sam rad pogledam dobre serije, a vedno je to nagrada – branje pa je vstopnica, da si to nagrado zaslužim.

Berite pred spanjem. Pri tem se držite pravila, da pred spanjem berete fizične in ne elektronske knjige. Bela svetloba, ki jo oddajajo elektronski bralniki, vas lahko zbudi in vpliva na kvaliteto vašega spanja, medtem ko vas fizična knjiga lahko uspava. Pri tem seveda izberite knjige z bolj lahkotnimi temami in berite bolj počasi. S tem dajete vašim možganom ukaz, da se upočasnijo. Ko čutite, da prihaja spanec, odložite, ugasnite luč in mirno zaspite.

Poslušajte avdio knjige. Moj mentor, Brian Tracy, je pred leti rekel, da je zanj izum avdio knjige tako pomemben kot izum tiskarskega stroja; s čimer se povsem strinjam. Medtem ko greste na sprehod, pomivate posodo, kosite travo, zlagate perilo, skratka ko opravljate rutinska dela, ki ne zahtevajo veliko vaše pozornosti, lahko poslušate avdio knjige. Res da nič ne more nadomestiti branja, vendar je poslušanje dober približek. Sam veliko poslušam, in knjige, ki me resnično potegnejo, potem nabavim še v fizični obliki in jih še enkrat preberem v celoti ali vsaj določene odseke. Najboljše knjige imam vedno v dveh izvodih: avdio in tiskano verzijo.

Poslušanje avdio knjig ima zame še eno prednost. Tako ugotovim, ali mi je knjiga všeč, ali me pritegne in uči kaj novega. V primeru, da ne, jo preprosto neham poslušati. Nekateri ponudniki avdioknjig celo omogočajo vračilo, tako da jo zamenjam z drugo. Na ta način imam v knjižnici resnično samo dobre knjige, knjige, ki me učijo. Niso vse knjige dobre in če vam katera »ne potegne«, jo raje odložite.

Imejte pri roki »vašo knjigo«. Katera je vaša knjiga h kateri se zatekate po nasvete? Lahko je to knjiga, ki je »vaša« celo življenje ali pa samo določeno obdobje. Sam imam trenutno dve. Prva je knjiga Marka Avrelija Meditacije. Vedno je pri roki in vedno izvem kaj novega.

Moja druga knjiga, ki jo imam v zadnjem obdobju pri sebi, je ABC osebnosti, ki na razumljiv in preprost način opisuje štiri osnovne tipe osebnosti, njihove značilnosti ter močna in šibka področja. Če poznamo osnovne tipe osebnosti, lahko veliko lažje komuniciramo z vsakim izmed njih. Več v knjigi v najavi izida spodaj.

To, da ponovno berete dobre knjige, je odlična strategija. Zakaj vedno izveste kaj novega? Preprosto zato, ker ste drugačna oseba, kot ste bili, ko ste prvič brali. Da boste razumeli in sprejeli določene modrosti, jih morate prebrati večkrat, saj gre tudi tukaj za proces in razvoj, ki zahtevata svoj čas. Tako vam ponovno branje odličnih knjig pomaga, da prej pridete do določenih spoznanj oz. da vsebino ponotranjite.

Delajte zapiske. Morda se vam to zdi čudno, a dejstvo je, ima to več prednosti. Če si izposodite knjigo v knjižnici in jo morate vrniti, vam z zapiski ostanejo bistvene stvari, na katere se lahko oprete kasneje. Poleg tega gre za trening pisanja, ki vam lahko pride prav pri pisanju mailov, raznih čestitk, poročil, in tudi v pogovorih z družinskimi člani, prijatelji, sodelavci v službi. Vsi se v določenih okoliščinah znajdemo tudi v vlogah pisatelja, svetovalca, terapevta in predavatelja. Spomnite se, kako marsikdaj posredno ali neposredno dajete nasvete drugim, poslušate, vzpodbujate, tolažite, pomagate reševati težave itd.

Še ena pomembna zadeva, ko pišete zapiske, močneje vtisnete sporočilo v možgane. Sam si to delam kar v knjigah in nato glavne zapiske in citate prepišem še v digitalno obliko.

Za pomembne stvari si je potrebno vzeti čas. Napoleon je na svoje pohode jemal preko sto knjig in redno bral. Torej, če si je on vzel čas, medtem ko je poveljeval deset tisočem vojakov, kako si ga ne morete vzeti vi? Za pomembne stvari se vedno najde čas. Kot sem zapisal v prejšnjem blogu, uspešni ljudje veliko berejo. Načrtno si vzamejo čas kljub številnim obveznostim. Ne berejo zato, ker imajo veliko časa na razpolago, ne, berejo zato, ker vedo, da si bodo z branjem pridobili čas. Znanje, modrosti, izkušnje, ki jih posrkate z eno knjigo, vam lahko prihranijo čas. Ne iščite časa za branje, vzemite si ga!

Dodaj komentar

Podobni članki