Scroll Top

Kako povečati produktivnost s pomočjo preproste tehnike dihanja

Se vam zgodi, da ste kljub temu, da večino dela opravite sede, ob zaključku delovnika utrujeni? Nimate energije, doživljate »možgansko meglo« in ste izčrpani?

Vaše delo je zahtevno. Zahteva osredotočenost, pozornost na detajle, potrebno je vključiti logiko in razumeti širšo sliko in poleg tega so tu še vse (ne)mogoče zahteve strank. Vse to zahteva veliko energije, a to še ni vse. Potem pridejo na vrsto še sestanki, maili, telefoni, sms sporočila … Vse zahteva svoj energijski davek.

Upam, da sem pravilno povzel sliko vašega običajnega delovnika. Ni čudno, da ste konec dneva brez energije, izmozgani in celo pod stresom.

Na srečo obstaja preprosta tehnika, ki vam lahko dramatično pomaga obnavljati vašo energijo skozi dan. Vsak dan.

Dihanje. Kar pomislite: brez kisika ni življenja. Dihanje je vedno prisotno. Na dan vdihnemo in izdihnemo približno 20.000-krat. Kljub temu da je dihanje za človeka samoumevno, večinoma dihamo preveč in površno.

Dihanje ima posebno mesto med našimi življenjskimi funkcijami. Je edina dejavnost, ki jo lahko delamo povsem zavestno ali povsem podzavestno. Preko nje dostopamo do parasimpatičnega živčevja, ki nas lahko, kadar je aktivno, pomirja. Zato ni čudno, da je dihanje ena od ključnih sestavnih delov vseh vrst sproščanja in meditacij.

Dober dih

Več o tem si lahko preberete v uspešnici Dober dih irskega strokovnjaka za dihanje, Patricka McKeowna. V njej boste še podrobneje spoznali koristi pravilnega dihanja in predvsem vaje, ki vam bodo pomagale k boljšemu zdravju, moči in vitalnosti. Več o knjigi: https://proacta.si/dober-dih/

Kaj pospešuje dihanje?

Ko smo pod stresom, dihamo hitro in plitko. Tudi hrana, ki jo uživamo, pospešuje dihanje. Še posebej to velja za predelano hrano z visoko vsebnostjo sladkorja, ki povzroča zakisanost telesa. Ko se spremeni pH krvi v smeri kislosti, mora telo odreagirati in eden od ukrepov je pospešeno dihanje. Potem sta tukaj še pomanjkanje gibanja ali prevelika intenziteta gibanja, ko moramo dihati skozi usta. Prav tako je vse več poklicev, ki vključujejo govorjenje. Kadar govorimo, dihamo skozi usta, kar pomeni plitvo in hitro dihanje. Omenimo še en dodaten dejavnik, ki nas sili k prekomernemu dihanju: previsoka temperatura v naših delovnih in bivalnih prostorih. Naše telo ni narejeno za pretirano ogrevane prostore, kjer imamo stalno prijetno in visoko temperaturo.

Kaj lahko naredite

Priporočamo vam preprosto, a zelo učinkovito vajo, ki vam bo ne samo pomagala obnoviti energijo ampak bo preverjeno tudi izboljšala vašo koncentracijo.

V nadaljevanju opisana vaja vam bo prišla prav pred pomembnimi nalogami (npr. kompleksno programiranje, reševanje problemov strank, pogajanja, predstavitve pred skupino, …).

Izvedba je zelo preprosta in jo lahko kadarkoli izvedete tudi na delovnem mestu. Poglejmo si korake izvedbe.

  • Vdihnite in izdihnite skozi nos.
  • Ob izdihu zatisnite nosnici s prsti kot je prikazano na spodnji sliki in 2−5 sekund zadržujte dih.
  • Nato naredite 3 normalne vdihe; ves čas dihajte skozi nos.
  • Ponovite. Izvajate vsaj 3 – 5 minut.
  • Ves čas se osredotočajte na dihanje.


 

Vaja vas bo pomirila, ker boste aktivirali parasimpatični živčni sistem, poleg tega pa bo izboljšala tudi prekrvavljenost možganov. Dobra oksigenacija možganov je brez dvoma pomembna za čustveno in mentalno trdnost, koncentracijo in normalno kognitivno delovanje. Za dodatne tehnike si priskrbite brezplačno e-knjižico Zadihajte na polno: https://proacta.si/zadihajte-na-polno/

Če se želite naučiti pravilnega dihanja, številnih tehnik in izvedeti za vse koristi, ki vam jih prinaša pravilno dihanje, vam priporočamo, da se udeležite enodnevne delavnice Dober dih: https://proacta.si/delavnica-dober-dih/.

 

Udeležite se enodnevne delavnice Dober dih.

19. januar, 2018, 09:00 – 14:00

Hotel Stil, Ljubljana

Delavnico bo vodil Janez Hudovernik

Prijave: https://proacta.si/prijave-dober-dih/

Dodaj komentar

Podobni članki