Scroll Top

Ali lahko pospešimo proces ustvarjalnosti?

V prispevku Pomen počitka ste lahko prebrali, da ima ustvarjalnost svoje zakonitosti in poteka v štirih fazah, ki si sledijo. Te faze so naravne in danes dobro poznane. Začetek procesa je priprava in ukvarjanje s problemom. Brez tega se ne zgodi nič. Podobno kot pri športu, velja tudi za mentalne aktivnosti, najprej stres in potem počitek, pa se zgodi rast.

Športniki vedo, da brez pravilnega in izzivalnega (beri napornega) treninga (stres) in pravega počitka (obnova in rast) ne bo novih mišic in izboljšane kondicije. Podobno velja tudi za mentalne aktivnosti. Najprej je potreben stres (priprava: zavestno ukvarjanje s problemom) in potem prav tako kot pri športnikih počitek, da se zavestno odmaknemo (inkubacija), če želimo priti do novih odkritij, idej in rešitev problemov (razsvetljenje). Poznati morate naravne zakonitosti in jih uporabiti v svoj prid. Prepustite se toku in ne plavajte proti njemu.

Dve ključni aktivnosti

Obstaja nekaj danes dobro dokazanih in preverjenih načinov, da proces kreativnosti še pospešite. Naj vas opozorim na dve aktivnosti, ki se jih da enostavno vključiti v skoraj vsak urnik. Prva aktivnost so načrtni počitki, kratki spanci, druga pa je hoja.

Privoščite si kratek spanec

Številni uspešni ljudje so tej aktivnosti pripisovali dobršen del zaslug za njihovo učinkovitost in uspešnost. Naj omenim nekatere: Winston Churchill, Einstein, Edison (človek z največ patenti), Edgar A. Poe, Dali, če omenim samo nekatere.

Kako naj bi to naredili?

Edison je to delal sede z dvema železnima kroglama v rokah. Predstavljajte si naslednjo situacijo. Usedete se na stol. V vsako roko vzamete dve železni krogli (npr. za balinanje). Roki lepo položite na naslonjalo stola. Točno pod dlani v katerih držite krogli namestite dve železni posodi. Zaprete oči in se prepustite toku narave. Ko zapremo oči se nam možganske aktivnosti upočasnijo in počasi začnemo prehajati iz budnega stanja, kjer so prisotni tako imenovani beta možganski valovi v področje alfa in nato v področje teta valov; več o tem v članku Pogled v deželo sanj. Ko se možganski valovi začnejo prehajati iz alfa v teta valove, se naše telo sprosti in naše mišice popustijo. Pesti se vam razprejo, železni krogli padeta v skledi in ta hrup vas zbudi. V tem trenutku morate pograbiti beležko, ki jo imate seveda pripravljeno poleg sebe in zapišite svoje misli, ideje in prebliske. Brez cenzure, tako kot se zavedate. Dokazano je, da se nam na tem prehodu tvorijo nove ideje – dogaja se ideacija. Tako si je pomagal ne samo Edison ampak tudi Salvadore Dali. Kar poguglajte pod najbolj znamenite slike in videli boste ure, ki tečejo in vseh vrst kreativnih dokazov o učinkovitosti zgoraj opisane tehnike.

Ta postopek je prilagojen vsakemu od nas, ker ima vsak svoj ritem. Tudi od trenutnega razpoloženja in energije je odvisno, koliko časa potrebujete, da preidete iz budnega v stanja (beta valovi) v lahek spanec (teta valovi). Druga možnost je, da nastavite budilko na vašem pametnem telefonu in sicer na cca 20 minut. V glavnem je to čas v katerem naši možgani naredijo prehod iz beta v teta stanje. Podobno kot zgoraj opisano, takoj ko zazvoni budilka, morate ozavestiti in zapisati vaše misli in ideje, ki ste jih imeli v tistem trenutku. Brez cenzure in ocenjevanja.

Hoja

Einsteinu pripisujejo izrek, da je kreativnost v nogah. Raziskave kažejo, da je to res.

Številni uspešni ljudje, od Steva Jobsa, do Marka Zuckerberga, so ali še prakticirajo sprehode ali celo hodeče sestanke. Poznani in popularni pisatelj Haruki Murakami prisega na tek. Pravi, da med tekom pade v nekakšno praznino in po dolgem teku se mu vedno porodijo nove ideje.

Hoja je idealna oblika aktivnosti, ki zahteva ravno prav pozornosti, da nas odvrne od trenutnih problemov, hkrati pa je tako avtomatizirana, da podzavest lahko praktično nemoteno deluje na reševanju perečih problemov. Medtem ko vi hodite se dokazano dogajajo spremembe v vaših možganih, ki pospešijo proces kreativnosti ali reševanja problemov. Raziskave so pokazale, da hoja zunaj še nekoliko bolj pospeši ta proces kot hoja v zaprtem prostoru. Obe dramatično izboljšujeta in pospešita proces kreativnosti. Zapomnite si, ko se usedete, se vse upočasni – od prebave do delovanja možganov.

Moja izkušnja. Praktično vsakič, ko sem šel s problemom ali kakšno nerešeno stvarjo na tek in v zadnjem času na sprehod, sem prišel nazaj ali z rešitvijo ali z boljšim razumevanjem. Vsekakor priporočam. Naj vas spomnim na popularno risanko naše in vaše mladosti Baltazar. Kakšne podobe dobite? Jaz vsekakor vidim Baltazarja, kako hodi sem ter tja in razmišlja, kar ga na koncu pripelje od rešitve.

Ostale aktivnosti, ki vas zamotijo in prepustijo naravi, da gre svojo pot

Zgoraj opisani sta univerzalni in enostavno izvedljivi. Vsak od nas si lahko vzame čas za kratka sanjarjenja z namenom reševanja problemov ali se odpravi na sprehod. Praktično sta brez stranskih posledic. Nič vam ne more škoditi, če boste na kratko zadremali – boste bolj spočiti in imeli več energije naslednjih par ur. Ko naredite dvajset-minutni ali pol-urni sprehod ste koristno prispevali k vaši fizični kondiciji. Torej: dobim – dobiš.

Nekateri boste videli, da imate podobne izkušnje s prebliski lahko ob drugih aktivnostih, ki vas potegnejo vase in zaradi katerih ne razmišljate o vašem problemu in prepustite, ustvarjalnosti, da gre naravno pot skozi stopnjo inkubacije (počitka). Za nekatere je to meditacija, za druge molitev, lahko so to kakšne vrste igre kot npr. igranje biljarda, kart, igranje računalniških igric (zmerno), plezanje, jadranje, … Seznam ni dokončen, saj sem sodijo tudi pomivanje posode, sekanje drv, …. Povsod boste našli vzorec, torej ravno prav mentalno zahtevno, da nam odvrne fokus in da čas naši podzavesti, da dela na reševanju problema.

Ne zamenjajte počitka za »zabušavanje«, ležernost ali lenobo. Vrhunski problemi zahtevajo vrhunski počitek. Počitek je pomembno delo. Znameniti pisatelj Stephen King pravi, da je eden njegovih največjih izzivov počivati. Praktično se mora prisiliti, da počiva in to jemlje kot trdo delo. Številni ne znamo dobro počivati, ker smo kupili idejo, da samo »pravo trdo delo« vodi do rezultatov; da je treba delati in da počitek pomeni lenobo. Kot ste videli ni vedno tako. Tako da naslednjič, ko vas šef zaloti med sprehodom okoli vaše poslovne stavbe, imate dober odgovor. V bistvu ste trdo delali na rešitvi problema, ki vam ga je pred par dnevi naložil. Z veliko gotovostjo mu lahko poveste, da lahko računa na rešitev zelo v kratkem.

Dodaj komentar

Podobni članki